ДБ предлага свиване на предизборно раздутия мандат на КЗК

Юлия Ненкова

"Демократична България" внесе в Народното събрание законови промени, които свиват отново мандата на ръководството на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Седмици преди парламентарните избори, буквално в "12 без 5", ГЕРБ промени закона и даде нови две години власт на сегашната управа на антимонополния орган. Начело на комисията е Юлия Ненкова, която е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков. В последните години ведомството нашумя с противоречивите си решения по ключови сделки в страната.

"По отношение на мандата на действащия състав на Комисията за защита на конкуренцията се прилага срокът по ал. 1 (нормата заменя 7 на 5 години мандат - б.а.), считано от момента на провеждане на избора на председател, зам.-председател и членове на комисията", гласи редакцията, която предлага ДБ.

"Бетонирането на регулаторите трябва да бъде спряно, особено когато се прави в "12 без 5". Особено на такива, които влияят на бизнес средата по негативен начин. Помним случаите с Нова тв, когато беше отказано на вече покойния Петр Келнер да я купи, но не и на Домусчиев", посочи депутатът от ДБ Владислав Панев във Фейсбук. Той добави, че обществото помни и разиграването по сделката за ЧЕЗ "в полза или вреда на конкретни инвеститори".

В последните месеци антимонополният орган блесна с няколко крайно непоследователни решения. Скоростно бе одобрено например придобиването на "Нова Броудкастинг груп" и на вестниците на Делян Пеевски от собственика на "Виваком" - "Юнайтед груп". В миналото КЗК спря придобиването на "Нова телевизия", когато кандидат купувач бе собственикът на "Теленор" Петр Келнер. Мотивът бе "господстващо положение, което може да бъде засилено". Когато братята Кирил и Георги Домусчиеви купиха същата телевизия през фирмата си "Адванс Медия", опасност от господстващо положение вече нямаше.

Драматични обрати имаше и покрай придобиването на ЧЕЗ от "Еврохолд". Сделката финално бе одобрена от антимонополната комисия през ноември миналата година. Точно година преди това обаче КЗК не позволи на застрахователния холдинг да купи енергийния бизнес на ЧЕЗ в България с мотива, че може да придобие господстващо положение на енергийния пазар. През юли 2020 г. обаче Административният съд София отхвърли постановената от КЗК забрана заради допуснати груби нарушения и принуди антимонополния орган да се произнесе наново. Този път решението бе положително.

Споделяне

Още по темата

Още от България