ДБ предложи по-нисък таван на лихвата за забавени плащания

Законопроектът предвижда тя да е максимум 4% за физически и 8% за юридически лица

ДБ предложи по-нисък таван на лихвата за забавени плащания

Депутати от "Демократична България" внесоха законопроект за намаляване на тавана на лихвата за забавени плащания.

Сега надбавката за прсрочени плащания е над 10% - основен лихвен процент(ОЛП) плюс 10 пункта.

Предложението е тя да бъде максимум 4% плюс ОЛП за физически лица и 8% за юридическите лица.

Вносители на законопроекта са Владислав Панев, Мартин Димитров и Георги Ганев от "Демократична България".

Мотивът им за внасянето на промените е, че сегашният таван е продукт на други времена, в които пазарните лихви бяха много над сегашните.

Анализът показва, че България е изключение в Европейския съюз по отношение на определената надбавка от 10% за просрочени задължения. В страните от ЕС е приет размер от не повече от 8 процентни пункта като надбавка съгласно европейска директива.

Надбавката за плащане на просрочени задължения от над 10% е определена в България преди повече от 20 години, когато имаше икономическа нестабилност, висока инфлация и висок основен лихвен процент на БНБ.

Сега намаляването на надбавката е логична стъпка, смятат тримата депутати.

"Стотици хиляди българи са влезли в спиралата на натрупване на задължения от невъзможност да обслужват стари дългове, заради икономическата криза. Идеята е да ги облекчим, доколкото може", коментира Владислав Панев.

Следваща стъпка на тримата икономисти ще бъде внасяне на законопроект за личния фалит. Той ще може да върне много хора в системата, защото сега или са принудени да работят в сивия сектор, или да емигрират, коментира Панев.

Преди дни Конституционният съд обяви за противоконституционно прилагането със задна дата на гласуваната през ноември миналата година10-годишна абсолютна давност за частните дългове на физическите лицаот закона за задълженията и договорите.

Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!" също обяви, че ще внесе законопроект за личния фалит.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес