ДБ предложи премахване на синия талон и екостикерите за колите

ДБ предложи премахване на синия талон и екостикерите за колите

Отпадане на екостикерите, синия талон от шофьорската книжка и стикерите за техническа изправност на автомобила предвиждат промени в Закона за движение по пътищата. Те са внесени от Ивайло Мирчев и група депутати от "Демократична България".

Според Мирчев синият контролен талон е напълно излишен, тъй като има централизиран регистър, който е достъпен в реално време от служителите на МВР.

"Контролният талон и процесът по неговото отнемане и връщане правят невъзможна електронизацията на процеса по заплащане на глоба при издаден акт, съответно влязло в сила наказателно постановление. Процедурата създава сериозни неудобства на гражданите, особено когато талонът е отнет в друга част на страната от мястото по постоянен адрес на шофьора", е посочено в мотивите към законопроекта.

Вносителите смятат, че използването на отнетия талон като инструмент за плащане на глоба по наказателно постановление е грешен подход.

"На практика така се въвежда административно наказване за неплатена глоба по предишно наказателно постановление (заради липса на талон). Събираемостта на неплатени глоби не е правомощие на МВР, а на НАП", мотивират се депутатите от "Демократична България".

Подобна инициатива имаше и в 45-ото Народно събрание, но поради краткия му живот не се стигна до разглеждане на законопроекта.

Депутатите предлагат и отпадането на екостикерите като скъпи и излишни. Според тях е много по-ефективно данните да бъдат съхранявани в централизирана база данни.

"Съществуват редица проблеми със стикерите с чип за дистанционно прочитане, в това число възможност за четене от неоторизирани лица, избор на неподходящ за съхранение на потенциално чувствителни данни международен стандарт, възможност за клониране и манипулиране на чипове, липса на уредба за случаите на повреда или умишлено екраниране на чипа и други", се казва в мотивите към законопроекта.

Проектът предвижда забрана на всякакъв вид стикери за техническа изправност на автомобила, включително такива с чип за дистанционно прочитане.

Въвежда се и задължение за автоматично прехвърляне на удостоверение за технически преглед при смяна на регистрационен номер на автомобила.

"Стикерите за периодичен преглед са излишни в контекста на свързаност по интернет и възможност за отдалечена проверка", посочват вносителите на законопроекта.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?