ДБ предложи вдигане на прага за регистрация по ДДС до 166 000 лв.

ДБ предложи вдигане на прага за регистрация по ДДС до 166 000 лв.

"Демократична България" предлага увеличаване на прага за регистрация по ДДС да се увеличи от сегашните 50 000 лв. на 166 000 лева. Това е записано в промени в Закона за Данък добавена стойност, който беше внесен в Народното събрание в сряда.

С промените се въвежда облекчен режим за регистрация по ДДС за микро- и малките предприятия, както и за физическите лица, упражняващи независима икономическа дейност.

Целта е те да си поемат глътка въздух в кризата и да инвестират в развитие на бизнеса, а не в администриране на дейността си, е посочено в мотивите към законопроекта.

Според сега действащото законодателство задължителна регистрация по ДДС следва при достигане на 50 000 лв. облагаем оборот.

Регистрацията е свързана с множество завишени изисквания, като повишена счетоводна отчетност подаване на месечни справки, декларации и дневници, които неминуемо водят и до завишени счетоводни разходи.

Очакваният резултат е, че много търговци се задържат под установения праг, за да избегнат регистрацията по ДДС, мотивират предложението си народните представители.

Вносителите очакват мярката да има положителен ефект от "изсветляване" на част от сивата икономика и повече данъчни приходи от ДДС в държавния бюджет.

Предложените промени няма да се отразят негативно на предприятията, които искат да ползват регистрация по ДДС, без да имат облагаем оборот над 166 000 лв., защото се запазва възможността в закона за регистрация по избор (чл. 100).

Вносителите посочват и планираните изменения на правилата на ЕС, според които от 2025 г. ще има единен праг на облагаем оборот от 85 000 евро (166 000 лв.).

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес