ДБ са убедени, че съдът ще пусне листата им в Стара Загора

Какъв е казусът с е-подписа при регистрацията?

ДБ са убедени, че съдът ще пусне листата им в Стара Загора

От "Демократична България" са убедени, че Административният съд в Стара Загора ще отсъди в тяхна полза при обжалването на решението на ЦИК да не регистрира листата им в Стара Загора.

"Всъщност тъжната истина е, че един административен оран отказва да приеме електронни документи, подписани с квалифициран електронен подпис, десет години по-късно, след като сме започнали да въвеждаме електронното управление и сме похарчили 2 млрд. лева от управлението на ГЕРБ. Голяма част от членовете на административните органи са технологични динозаври", каза в петък Надежда Йорданова от ДБ пред бТВ.

Според нея РИК Стара Загора може да е отказала да регистрира листата от неразбиране, но последвалото решение на ЦИК било политическо.

"Демократична България" на последните два избора излезе извън София, ние вече сме силни и по места, имаме ясна програма за развитие и много силни личности", каза Йорданова.

Освен, че отказа регистрацията на листата на ДБ в Стара Загора, ЦИК реши да са направи проверка във всички останали избирателни райони дали има регистрирани листи на формации с електронен подпис.

От "Демократична България" признаха, че с това решение се застрашават вече приетите регистрации на листи на обединението в още 7 избирателни района, където документите също са подадени с електронен подпис. Предложението за разглеждането на всички листи с електронни подписи беше на члена на ЦИК от квотата на ГЕРБ Красимир Ципов.

"Демократична България" вече обяви, че ще обжалва нерегистрирането на листата в Стара Загора. От коалицията определят станалото като безпрецедентна атака срещу законността и посочват, че и на предишните два вота тази година са регистрирали листи с електронен подпис и проблем не е имало.

ДБ смятат, че няма проблем да се регистрират с електронен подпис, защото в текстовете на закона за регистрация на листи пише само "подпис" и не е изрично записано той да е "собственоръчен". Пред бТВ Надежда Йорданова обясни, че квалифицираният електронен подпис, какъвто е използван от ДБ, е равностоен на собственоръчния.

Тя дори разказа, че представителите на ДБ в районните избирателни комисии са назначени с пълномощни на коалицията, подписани с електронен подпис.

Решението на ЦИК

Преди ден ЦИК потвърди решението на РИК Стара Загора. Според ЦИК регистрация на листи не може да се прави с е- подпис.

"Централната избирателна комисия счита, че в специалния закон – Изборния кодекс, изрично се уреждат случаите, в които е налице възможност за ползване на електронен подпис", смята мнозинството в ЦИК.

В Изборният кодекс единственото място, където изрично е посочена възможността за електронен подпис, е за избиратели, които искат да подкрепят регистрацията на дадена формация, допълва комисията.

ЦИК се позовава и на Закона за електронния документ и електронния подпис (ЗЕДЕП): "Правната сила на електронния подпис и на усъвършенствания електронен подпис е равностойна на тази на саморъчния подпис, когато това е уговорено между страните". И приема, че именно с описването в ИК на случаите, в които може да се ползва електронен подпис, е изпълнена тази разпоредба на ЗЕДЕП. Тоест, според ЦИК единственият случай, в които може да се ползва електронен подпис, е когато избирател подкрепя регистрацията на партия.

От "Демократична България" обаче подчертават, че цитираният от ЦИК текст от ЗЕДЕП не се отнася за квалифицираните електронни подписи, каквито са използвали те, а за усъвършенствани такива. Те подчертават, че за квалифицирания подпис Законът за електронните документи препраща към член от Регламент (ЕС) № 910/2014. В друг член на този регламент е записано, че "правната сила на квалифицирания електронен подпис е равностойна на тази на саморъчния подпис".

Именно по тази причина коалицията е на мнение, че съдът ще пусне листата в Стара Загора.

Защо РИК отказа регистрацията на листата?

От заседанието на РИК Стара Загора се разбира, че причината за техният отказ не е в електронния подпис, а в това, че изпринтираните документи не са били заверени като верни с оригинала.

Документите за регистрацията на листата на "Демократична България" в Стара Загора са били подадени малко преди крайния срок на 12 октомври от водача на листата Атанас Славов. В 16:15 часа той е представил документите, подписани с електронен подпис.

От РИК посочват, че още при подаването на документите членове на комисията са установили, че документите не са подписани, а върху тях е "поставена сигнатура, визуализираща електронно подписване на представените книжа". По тази причина на Атанас Славов са били дадени устни оказания да изпратят по електронна поща оригиналите на разпечатаните документи и да представят необходимите документи подписани собственоръчно от съпредседателите на обединението Атанас Атанасов и Христо Иванов.

В решението, с което РИК- Стара Загора отказва регистрация на листата на "Демократична България", пише, че представляващият обединението Атанас Славов е бил помолен да завери представените изпринтирани документи, като верни с оригиналите им, но той отказва с аргумента, че заверка според него не е необходима.

Комисията получила два мейла от друг член на ДБ - Надежда Йорданова, с въпросите оригинали на документите. Те обаче са изпратени в 17:36 часа и 17:38 часа, а това е след крайния срок за подаване на кандидатски листи.

В решението на РИК Стара Загора флашката с оригиналите документи се споменава чак в 18:02 часа, когато по време на заседанието влязла Магдалена Овчарова от ДБ и дала "на председателя на РИК една флаш-памет". От обединението обаче твърдят, че флаш-паметта е била представена още при първоначалната регистрация в 16:15 часа. Един от членовете на РИК потвърждава това по време на заседанието. Тогава председателят на РИК – Стара Загора Златина Йовчева също споменава, че флашката е била представена по-рано от 18:02 часа.

От самото заседание на РИК се разбира, че основният проблем според комисията е именно, че някой трябва да удостовери, че изпринтираният вариант на документите е същият като оригинала на флашката.

"Това нещо (хартиеният документ- бел. ред.) трябва да носи заверка. Разбирате ли какво искам да ви кажа? Дози документ(хартиеният документ- бел. ред.), сам по себе си, независимо, че ние държим оригинала (флаш-паметта- бел.ред), ние нямаме електронен регистър, архив или каквото и да е било. Тоест, някой трябва да удостовери, разпечатвайки данните. Този сертификат винаги се представя, когато се представя документ, разпечатан електронен документ. Той се представя със сертификата на подписалото го лице, заверен от приносителя", каза по време на заседанието председателят на РИК – Стара Загора Златина Йовчева.

Самата тя по време на заседанието заявява, че няма пречка документите да се подпишат с електронен подпис, но тезата ѝ е, че изпринтираните копия трябва да се заверят.

Споделяне

Още от Избори 2 в 1

Колко време давате на новия парламент?