ДБ за Пламен Николов: Симпатичен, но непознат. Шоуто да отстъпи на политиката!

Хаджигенов и Бабикян харесват биографията на Пламен Николов, БСП го кани на среща

Сн. БГНЕС

Партиите, на които "Има такъв народ" (ИТН) разчита да подкрепят правителство начело с Пламен Николов, реагираха предпазливо на кандидатурата му.

От "Демократична България" изразиха съжаление, че номинацията не е била обсъдена предварително и призоваха "шоуто да отстъпи място на политиката". От "Изправи се БГ! Ние идваме!" одобриха биографията на Пламен Николов, но обясниха, че предстои да преценят кандидатурата му.

От БСП пък смятат да поканят кандидата на среща, но по-скоро са положително настроени към него.

От ГЕРБ и ДПС все още не са коментирали официално предложението на ИТН за премиер.

ДБ: "Не е сериозно"

"Очевидно непознат за нас колега. Симпатичен човек изглежда, но на този етап не виждам какво бихме могли да коментираме. Ще изчакаме как ще бъде презентиран съставът на Министерски съвет, програмата как ще бъде презентирана. Няма да избързваме с коментар. Може би е малко тъжна за страната цялата тази работа...", каза на излизане от парламента Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България".

Борислав Сандов обаче бе по-краен в коментара си:

"Както почти всички, и аз разбрах преди малко за Пламен Николов. Това не е сериозно. Разбирам, че хора, които правят шоу дълги години, решават, че е това, заради което са влезли в политиката. Но има граница, на която шоуто трябва да отстъпи на политическата отговорност и сериозността. Тук не е въпросът какъв рейтинг ще имаш. Очаквахме да има разговор с нас малко преди да бъде назован кандидатът за премиер".

Сандов посочи, че не би желал да коментира личността на номинирания за министър-председател.

"Да номинираш за премиер човек, който няма ясно изразен политически профил, няма политическа позиция, това не е антисестемно, това отива отвъд... Тук не става дума за претенции от наша страна за имена, които ние да посочим, а да има съгласуване. Започвам да се замислям дали не се водят преговори с други партии", посочи Сандов.

"По-важното е кого предлагаш за най-властовата фигура в нашата държава и защо няма преговори между партиите, от които се очаква да създадат парламентарно мнозинство на евентуално правителство, начело с този човек".

Той посочи, че е редно лидерите на политическите формации, от които се очаква да създадат мнозинството на промяната, за което са гласували мнозинството българи, да си говорят.

Хаджигенов и Бабикян: Харесва ни биографията на Пламен Николов, добро начало!

"Кандидатурата на Петър Илиев очевидно беше неподходяща и не е изненадващо, че беше оттеглена. Кандидатът за премиер Пламен Николов изглежда подходящ биографично, но добрите биографии не са достатъчни. Това е просто добро начало, нека да видим как ще протекат разговорите", коментира от своя страна адвокат Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"Кандидатът за премиер не си спомням да е бил в парламента, вероятно е бил там, но аз не съм говорил с него", добави той пред БНТ.

По думите му тепърва трябва да говорят за правителство, защото хората, които са ги избрали, очакват не просто сляпо да подкрепят някого.

"Ние имаме определени цели и определени политики, които излъчихме на площада още миналата година. И голите уверения не са достатъчни. Очакваме някакъв политически акт, било споразумение, било нещо, или поне господин Трифонов да бъде така любезен да поеме отговорността, защото това все пак е неговата партия", каза Хаджигенов.

Арман Бабикян от "Изправи се БГ! Ние идваме" посочи, че не може да се изкаже за човек, с чиято дейност е слабо запознат.

"От биографията му изказана от Тошко Йорданов – оставам с добро впечатление", коментира пред БНР Арман Бабикян.

"Това, разбира се, не е задълбочен поглед към Пламен Николов, но така или иначе трябва да дадем толеранс и уважение към тежката задача и отговорност, с която се е нагърбил. Това, че не ни е познат - мога само да кажа, че добре, че този кандидат е сменен в последния момент и слава Богу, че не е от спряганите имена. Това, че не е толкова известен не е толкова важно, а по-скоро да се види дали той ще може да цивилизова разговорите в парламента, които според мен трябва да продължат", коментира Бабикян.

Той не отговори дали ще подкрепят тази кандидатура. Но посочи, че имат общи цели с ИТН и тази кандидатура трябва да даде гаранции за червените линии, които не могат да бъдат преминавани.

БСП вика Пламен Николов на среща

"Внимателно ще коментираме кандидатурата за премиер от страна на ИТН. В момента заседава ИБ на БСП", каза пред БНР Кристиан Вигенин от БСП.

"Не сме изненадани от тази кандидатура толкова, доколкото, че право на спечелилата партия е да посочи свой кандидат за министър-председател. До момента сме обсъдили с ИТН политики и програми, по които сме се договорили, съвпаденията в нашите програми, очакванията ни все пак да има достатъчно ясен ангажимент на бъдещото правителство да реализира това, за което сме се договорили".

"Обсъждаме възможността в началото на следващата седмица да поканим издигнатия за министър-председател на среща с парламентарната група", добави Вигенин.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?