ДБГ: 121-ият депутат на управляващите е купен от БСП

На депутата Георги Марков е било платено от БСП, за да напусне групата на ГЕРБ, според партия "Движение България на гражданите". Това е част от политиката на управляващите да наваксат с броя на депутатите за мнозинство, коментира Тома Биков от ДБГ във вторник пред БНР. "Купен е човекът. Аз знам, между другото, от десетина дни, че той се готви да отиде при БСП, и питам аз: "Господин Станишев с какво точно се отличава от това, което се случваше в предишното Народно събрание?", каза той.

"Нали бяхме много критични към депутатите, които напускаха парламентарните си групи, за да подкрепят нелегално едно управление? Това е 121-вият депутат, който трябва да замени "Атака" в управлението на държавата. И той е купен", заяви Тома Биков.

От партията на Меглена Кунева посочиха още, че генералната политика на управляващите е да имитират дейност и за 6 месеца не са успели да изпълнят поетите ангажименти, затова незабавно трябва да си подадат оставката.

Социологът Юрий Асланов, който е член на Националния съвет на БСП, коментира от своя страна, че "една птица пролет не прави и на този етап е рано да се каже дали ще продължи процесът на напускане и разцепление в ПГ на ГЕРБ".

"Аз лично очаквах разпад на тази група, но по към края на мандата. А ние сме далеч от края на мандата. Начинът, по който се разви партията ГЕРБ показа, че това е група, която не е споена нито от трайни биографии, нито от някаква здрава идеология. По-скоро бяха връзки, изградени на база бизнес интереси и на най-различни лобита. В този смисъл тази партия много скоро след като беше създадена, се захрани с власт – първо местна, след това централна. Очаквано, когато изпадна в опозиция, част от тези връзки и изградени спойки ще се разпаднат. Дали това е началото на края или е просто край на някакво начало, не бих могъл отсега да кажа. Но във всеки случай, ако последват още напускания на групата, можем да твърдим, че партията е пред разпад и че нейното ядро в парламентарната група вече не е единно", посочи Асланов пред БГНЕС.

"Бойко Борисов вероятно ще реагира нервно, защото той си дава сметка, че колкото по-дълго време пребивава откъснат от властта, толкова повече партията му е заплашена от разпад. Затова той се стремеше да предизвика, ако може, предсрочни парламентарни избори. Нещо, което се видя, че не е толкова лесно и на този етап е и нереалистично", коментира социологът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?