ДБГ иска президентско вето върху Закона за частните охранители

Димитър Делчев

"Движение България на гражданите" (ДБГ) поиска от президента да наложи вето върху Закона за частната охранителна дейност.

Преди ден парламентът прие промени в закона, които дават право на частните охранители да извършват арести на предполагаеми престъпници, докато дойде полиция. Кметовете ще могат да сключват договори с частни охранителни фирми, които да се грижат за сигурността на цялото населено място.

Охранителите ще имат право да носят огнестрелно оръжие, да използват физическа сила, помощни и технически средства.

Със закона се въвежда нов лиценз за частните охранителни фирми, който ще се дава за "охрана на урбанизирани територии". Охраната ще включва защита от противоправни посегателства върху имуществото и населението чрез наблюдение, контрол и реакция с
мобилни охранителни патрули.

"С приемането на предложения от Министерски съвет проект правителството и мнозинството обявяват капитулацията си в сектор "Сигурност", невъзможността си да се справят с опазването на сигурността на българските граждани и тотален отказ да реформират системата", коментира лидерът на ДБГ Димитър Делчев.

Според него е недопустимо хора без специална подготовка да имат полицейски правомощия и да носят оръжие, с което могат да убиват. По думите му този закон е възможност за феодалните кметове да си наемат частна армия, която да ги брани от гражданите и закона и да налага репресия.

Споделяне

Още по темата

Още от България