ДБГ издига Делчев за водач на евролистата си

С "Демократична България" вероятно няма да се разберат

ДБГ издига Делчев за водач на евролистата си

Ръководството на "Движение България на гражданите" (ДБГ) издига лидера си Димитър Делчев за водач на листа за предстоящите през май евроизбори. Въпреки това партията ще изчака до края на седмица, за да се разбере дали има възможност за общо участие с обединението "Демократична България" (ДБ).

"В случай, че няма подписано споразумение до 17 март, ДБГ започва действия по формиране на дясноцентристка листа и осигуряване на максимално широка подкрепа за нея", каза зам.-председателят на партията Найден Зеленогорски на пресконференция в понеделник.

Ако се стигне до обща листа, от партията на Делчев няма да настояват той да е неин водач, а по-скоро ще искат да участва в нея. Разговори по тази тема се водят, но според източници на Mediapool засега няма изгледи за постигане на споразумение.

Резервният вариант на ДБГ е да обяви коалиция с "Българска нова демокрация" на Борислав Великов, с които бяха заедно разпадналия се Реформаторски блок (РБ). Коалицията между двете партии ще бъде отворена и за други партии.

От партията на Делчев са водили принципни разговори за общо явяване на евровота с още няколко формации от бившия РБ. Сред тях са БЗНС на бившия министър на отбраната Николай Ненчев и СДС. Темата е била обсъждана и с партията на Светльо Витков "Глас народен", които бяха в коалиция с РБ на последните парламентарни избори. С нито една от тези партии обаче не се е стигнало до решение дали ще се явяват заедно и една от причините е, че ДБГ все още очакват решението на ДБ.

Делчев също видя сделка между ГЕРБ и ДПС

Лидерът на ДБГ Димитър Делчев също видя сделка между ГЕРБ и ДПС в решението да се опростят над 8 млн. лв. на Главното мюфтийство.

"Коалицията вече е явна, никой повече не може да прикрива този сговор, който се крепи на икономически сделки и общи политически действия", каза Длечев.

Той попита "Обединени патриоти" докога ще "стоят в компанията на ДПС".

"Къде са "Обединените патриоти"? При съставянето на сегашното правителство обясняваха, че стават част от управленската коалиция, за да попречат на ДПС да влязат във властта. Защо тогава още стоят в управлението? Не е ли вече време след поредното доказателство, че ДПС управляват България, да излязат от управленската формула?", каза Делчев.

По думите му амнистията на дългове от данъци, осигуровки и лихви на едно вероизповедание е лош знак към данъкоплатците, че законите "не важат за всички и могат да не се спазват от хора и общности, близки до властта". Според него подобно опрощаване се прави само в крайни случаи, като например икономическа криза, но в момента България не е в такава. Тази "данъчна амнистия, която цели любовта на ДПС", е в отговор на "кризата на доверие в ГЕРБ, която се вижда в тълпите напускащи страната българи и близо 50% негласуващи на избори", смята Делчев.

И ДБГ поиска изключването на Орбан от ЕНП

От ДБГ подчертаха, че и те са поискали изключването на партията на унгарския премиер Виктор Орбан "Фидес"от Европейската народна партия (ЕНП). Миналата седмица това направи и ДСБ.

"Призовахме и другите партии, членове на ЕНП, да поискат отстраняването на Орбан. Засега ГЕРБ и СДС не са се присъединили към призива за отпор на антидемократичните прояви на Орбан", каза Виолета Донева, която е член на Изпълнителния съвет на ДБГ.

В ЕНП има все по-силен натиск за изключването на Орбан, редица партии са отправили същото искане. Именно заради това председателят на ЕНП Жозеф Дол обяви пред германския вестник "Велт" миналата седмица, че е получил достатъчно писма, за да включи въпроса "в дневния ред на следващите ни срещи". Очаква се темата да бъде обсъдена още на 20 март.

Споделяне

Още по темата

Още от България