ДБГ не смята, че Реформаторският блок е изчерпан проект

ДБГ не смята, че Реформаторският блок е изчерпан проект

Изпълнителният съвет на ДБГ е дал мандат на председателя на партията Меглена Кунева да подпише меморандума между ГЕРБ и Реформаторския блок. Това съобщи депутатът от ДБГ Димитър Делчев. Той изтъкна, че в меморандума са записани 40 ангажимента с конкретни срокове.

Документът, по думите му, е необходим, за да се предприемат конкретни мерки за конкретни реформаторски политики като борбата с корупцията, изборното законодателство, здравеопазването, образованието, администрацията, енергетиката и икономиката.

ДБГ ще инициира през април и обща среща на РБ с ГЕРБ, на която да бъде дадена първата междинна оценка.

Меморандумът, който засега е подписан само от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, в началото бе анекс към коалиционното споразумение. Документът бе лансиран от "управляващата част" от РБ, след като правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка, а ДСБ обяви, че излиза в опозиция. Това стана в края на миналата година, след приемането на промените в конституцията, с които на практика бе осакатена съдебната реформа.

Засега обаче единствените две партии от Реформаторския блок, която са заявили, че ще подпише меморандума са СДС и ДБГ. ДСБ са опозиция и няма да парафират документа. А миналата седмица на обща среща между депутатите от РБ гражданска квота и НПСД на Корман Исмаилов и БЗНС на Николай Ненчев, двете формации декларираха, че няма да подпишат меморандума. В събота обаче ръководството на Земеделците "възложи" на председателя си да обединява блока, което може да се чете и като заявка, че и той ще подпише документа.

В понеделник единият от авторите на меморандума Даниел Вълчев (ДБГ) изтъкна, че всички, които са участвали в преговорния процес с ГЕРБ от всички партии в Блока, без ДСБ, на практика вече са подписали документа.

Вълчев каза още, че е оптимист и ДСБ ще остане в Реформаторския блок. Решението за това трябва да се вземе на конгрес на партията през март. И Делчев смята, че Реформаторският блок не е изчерпан проект, а управлението има капацитет да прави реформи.

По мнение на ДБГ спрените обществени поръчки през последните дни не са превишаване на правата от страна на премиера Бойко Борисов, а политическо указание към министрите.

"Министрите нямат свои вилаети, разбира се, че премиерът може да разпореди спиране", каза Вълчев.

И отбеляза, че първа точка от меморандума е приемането на антикорупционния закон, който до десетина дни ще бъде внесе в Министерския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?