ДБГ: Новите учебници са фатално забавени, но отлагане на реформата ще е лош знак

Димитър Танев

Фатално са забавени процедурите за одобрение на учебниците на първи и пет клас, по които наесен трябва да започнат да учат първите ученици, обхванати от образователната реформа, но въпреки това отлагането на влизането н сила на просветния закон ще е много лош политически сигнал. Това заяви депутатът от Реформаторския блок Димитър Танев, който е заместник-председател на "Движение България на гражданите” (ДБГ), чийто лидер Меглена Кунева в края на миналата седмица бе избрана трудно за министър на образованието.

Според него все още има шанс да се навакса изработката на учебниците и техните проекти да бъдат внесени за одобрение в министерството по-рано от разписания срок до 9 август. По думите му в учебниците за първи клас на пример нямали драстични разлики в съдържанието и това е благоприятен фактор.

Димитър Танев, който в мандата на Даниел Вълчев беше главен секретар на просветното министерство и дори беше спряган за наследник на отстранения сега Тодор Танев, смята, че управляващото мнозинство няма да се съгласи с отлагането на влизането в сила на просветния закон, чието приемане започва по време на първия мандат на ГЕРБ и едва в края на миналата година стана факт.

Новият министър ще положи усилия и като политик, и като ресорен министър законът да се приложи, заяви Танев. Той подчерта, че това се случва в ситуация, при която нито времето за подготовка, нито за отпечатване и разпространение на учебниците е достатъчно. Процесът не е в ръцете на МОН, защото издателите предлагат проектите, а преподавателите и експерти от БАН правят оценките на учебниците, като процесът се децентрализира по този начин още преди години, за да е напълно прозрачен, обясни той.

Предстоят срещи с издателите, за да се види дали ще успеят да представят по-рано от крайния срок проекти на учебниците, каза още Танев.

Според него е необходима промяна в екипа на Министерството на образованието и науката, тъй като експерти и досегашният екип са демонстрирали пред комисията по образование в парламента готовност за стандартите и учебниците, а това се е оказало подвеждащо.

В системата за образованието няма място за политиканстване. Това е една от най-тежките системи – с над 150 хиляди заети и около един милион ученици. Засяга всяко българско семейство и затова новият екип ще направи интензивна организация, посочи Танев. Той напомни, че и с въвеждането на матурите е имало 10 години спорове в обществото, но екипът на Даниел Вълчев успешно ги е въвел и те вече дават резултати.

Димитър Танев подчерта, че при избирането на Меглена Кунева за министър на образованието е направен опит от партии в управляващото мнозинство да си решават вътрешните политически и партийни проблеми, вместо да се проведе дебат по същество за образованието и да се очертае реалното положение с учебниците, стандартите и плановете, като добави, че управленският опит на Меглена Кунева ще е ключов фактор за успокояването на системата.

Споделяне

Още от България