ДБГ отхвърлиха идеята на Кънев президентската номинация на РБ да се излъчи на конгрес

ДБГ отхвърлиха идеята на Кънев президентската номинация на РБ да се излъчи на конгрес

Движение България на гражданите отхвърли идеята на Радан Кънев кандидатът за президент на Реформаторския блок да се излъчи на общ конгрес. Според ръководството на ДБГ няма време за организирането на такъв форум, затова контактната група между партиите в блока ще определи кого да издигне за президентската надпревара. Това стана ясно по време на провждащия се в събота в София Национален конгрес на ДБГ. 

Меглена Кунева не изключи възможността кандидатът на РБ да е жена, като уточни че тя няма да се кандидатира, защото има още работа в Министерство на образованието. От ДБГ не допускат вариант, при който реформаторите няма да могат да се разберат помежду си за общ кандидат. По думите на лидерката на ДБГ също не е редно лидери на партии от блока да се кандидатират на президентския вот. 

“Фигура с ясни приоритети и силна стартова позиция ще търси Реформаторският блок за участие в президентските избори“, уточни Кунева. 

"Да се направи конгрес са необходими няколко месеца, тъй че нямаме основание и причини, зад които да се крием, за да не сложим няколко имена, които да започнем да обсъждаме", каза Кунеава.

Кандидатурата на реформаторите за президентските избори можем да очакваме в края на юли, обясни зам.-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски.

"До края на юли да имаме кандидатура е много важно за нас, защото идеята, че ще имаме кандидатура през септември вероятно върши работа на ГЕРБ, но не и на нас. Да си мислим, че в рамките на 15 дни можем да развием кандидатурата си, просто е неполитически", каза той.

Нейден Зеленогорски заяви, че предпочита Реформаторският блок да излъчи гражданска кандидатура за президент. Меглена Кунева не изключи това да е жена. Но уточни, че тя няма да се кандидатира заради ангажиментите си като министър на образованието.

ОТ ДБГ са убедени, че партиите в РБ ще успеят да се разберат и обединят около обща кандидатура за президент.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?