ДБГ предлага коалиция РОД за местните избори

Делчев рапира: Който в дясно сепарира, той на избори умира

Димитър Делчев

Партия "Движение България на гражданите" (ДБГ) предлага нова широка коалиция за местните избори - РОД, която автоматично ще изключва ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака", но пък ще е отворена за всички останали. Формированието няма да е част от Реформаторския блок и целта е местните структури на различни партии да се включват в него без решение на ръководствата си. Новата коалиция ще се казва "Реформаторско обединение за демокрация" (РОД). Решението за създаването е взето от Националния съвет на ДБГ, заяви в понеделник пред Mediapool председателят на партията Димитър Делчев, който замести на поста подалата оставка Меглена Кунева.

Делчев каза, че идея е дошла от местните структури на ДБГ и цели създаване на местни коалиции между всички десни и други партии от демократичната общност.

"На доста места тя вече съществува, но няма чист институционализиран вид и би могла да бъде разширена. Съществува на местата, в които ние спечелихме кметове. В момента е важно да чуем тези хора", каза заместник-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски. "Призовавам моите колеги от другите политически сили, включително тези, които искат да ни разделят, да поканят своите кметове и да чуят тяхното мнение", допълни той.

Реформаторският блок, част от който е ДБГ, имат общо 35 кметове, четирима от които на областни градове, избрани преди две години. Сега обаче партиите и различните сдружения, гравитиращи около РБ, са в процес на прекомпозиране след провала на парламентарните избори тази пролет. Първият тест за новите съюзи – този между ДСБ и "Да, България" и коалицията РБ-2 ще са евроизборите през 2019 г., а след това местния вот, ако междувременно няма нови извънредни избори за парламент.

"Красотата на РОД е, че хората сами ще решават с кого да се обединят", изтъкна Делчев на пресконференция. "Хората по места казват: не ни оставяйте отново в различни листи."

От обясненията на ДБГ стана ясно, че от РОД навсякъде автоматично са изключени ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака", но не и другите две партии от "Обединените патриоти" - ВМРО и НФСБ. На въпрос кое налага това разграничаване, Делчев обясни, че според различни местни структури на ДБГ му било редно да се работи с ВМРО и НФСБ. "Разбира се, това ще става там, където партиите така или иначе си работят заедно. Ние не искаме да налагаме нищо. Просто искаме да се случва отдолу нагоре, а не обратното. Ако в града Х искат да работят с ВМРО – нека работят, това не задължава градът У да стори същото", обясни той пред Mediapool.

Делчев заяви, че не е разговарял с партиите от РБ за създаването на РОД. "Поел съм ангажимент пред партията си да ги уведомя, както и да разговарям с партиите от демократичната общност. Целта е ние в София да не пречим на тези обединения, а по места да си направят коалиции и да се явят на избори. Ние можем само да помогнем", допълни той пред Mediapool.

Думите му очевидно са насочени най-вече към ДСБ, за които Делчев уточни, че са добре дошли, както и "Да, България".

За това намекна на пресконференцията и Найден Зеленогорски:"Хората от Реформаторския блок в пълната му цялост по места са заедно. В Плевен лидерът на ДСБ е заместник-кмет. Сега, като сме се разделили, какво, да го уволним ли? Не, човекът си работи. Имаме обща група на РБ. Същото е в София. Същото е в Добрич, както и почти навсякъде, където управляваме заедно".

На въпрос дали реформаторите не повтарят отново грешката си да се обединяват на части, Делчев заяви, че се надява да няма партийна завист или елитарност по отношение на РОД, но и: "Нашата ръка винаги е подадена и към "Да, България" и към ДСБ."

"Който в дясно сепарира, на избори умира", обяви още Делчев в рап стил.  Той обясни, че "Да, България" и ДСБ допускали грешка, защото се обединявали, сепарирайки дясното. Подобен ход обслужва ГЕРБ, смята лидерът на ДБГ.

Според него също не е проведен важен разговор - този за морала вдясно, свързан например с факта, че ДСБ сега искат да са заедно с хората на Христо Иванов, за разлика от последните избори. Според него безпринципно обединение няма да свърши работа при местни избори или предсрочни парламентарни избори, които според ДБГ идват догодина.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?