ДБГ се оказа готово на общ държавен глава с ГЕРБ

Найден Зеленогорски, сн. БГНЕС

На фона на стриктния график, който Реформаторският блок изработи за номинация на кандидат-президентска двойка, ДБГ се оказаха готови на обща номинация с ГЕРБ след обрата във вижданията на Бойко Борисов по темата. Това стана ясно от думите на съпредседателя на парламентарната група на ГЕРБ Найден Зеленогорски пред БНР в петък.

Той обясни, че смята за най-логично партиите от управляващото мнозинство да издигнат общ кандидат за президент, но той да не е партиен член. Зеленогорски се обяви за "непартиен кандидат, със силна гражданска позиция. Защо не и интелектуалец?".

"Ако се окаже, че и ГЕРБ, и ПФ, и други партии в дясноцентристката и патриотична ниша изповядват тази ценност, може би вратата е отворена да се говори отново по тази тема и да се търси обединителна фигура", обясни партийната позиция Зеленогорски. 

Думите му идват след като премиерът Бойко Борисов  съобщи, че вече преосмислял президентската кандидатура на ГЕРБ, каквато все още не е обявил, защото това се налагало  от сложната международна ситуация. Блокът бе обявен от министър-председателя за негов "естествен партньор", а заявката на ГЕРБ е да търси "държавен глава обединител и балансьор".

Думите му очевидно са променили виждането на ДБГ коренно. В края на месец май хората на Кунева твърдяха, че кандидатурата за президент трябва да обедини РБ, а единна номинация с ГЕРБ би им навредила. "Движение "България на гражданите” счита, че обща кандидатура на ГЕРБ и РБ ще обрече блока на тежък и продължителен неуспех .Нашето мнение е, че това е неправилна стъпка, би навредило тежко на РБ, тежко би разочаровало хората, които са гласували за РБ”, обясни тогава Даниел Вълчев.

Различно виждане демонстрираха и колегите им от ДСБ. 

Лидерът на партията Радан Кънев  коментира пред БНР, че разговор с ГЕРБ е закъснял. 

"Имам усещането, че този разговор е закъснял от гледна точка на настроенията на симпатизантите на формацията. За мене е съществено какво мислят избирателите – българските граждани. Съвсем ясно е, че те не искат партиен кандидат на ГЕРБ. Може би с голямо закъснение Борисов разбира точно този факт, че просто профилът на партийна кандидатура на ГЕРБ няма как да спечели изборите – няма такова влияние ГЕРБ", каза той. 

На този фон разговорите за номинация на Реформаторския блок продължават, като по график реформаторските възнамеряват до 29 юли да имат набор имена, сред които да изберат най-подходящата двойка. 

По-рано през деня пред Нова телевизия Борисов повтори, че номинацията на ГЕРБ ще бъде обявена през септември и заяви на няколко пъти, че е готов на сближаване с опозиционната ДСБ по тази тема и че в момента президентските избори са му последна грижа, въпреки че от изхода им зависи дали ще остане на власт и дали ще има нова конфигурация на правителството. 

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?