ДБГ се отказа от евроизборите, не иска да участва в "братоубийствена битка"

ДБГ се отказа от евроизборите, не иска да участва в "братоубийствена битка"

"Движение България на гражданите" се отказва от участие в евроизборите, съобщиха от пресцентъра на партията. Причината – не искат да участват "в поредната братоубийствена битка между десни партии на предстоящите Европейски избори".

През последните месеци ДБГ водеше разговори за общо явяване с "Демократична България" (ДСБ, "Да, България" и "Зелено движение"), но в крайна сметка не се стигна до коалиране. Представители на "Демократична България" коментираха пред Mediapool, че от ДБГ са поставили "неизпълними искания". Партията на Делчев пък не останала доволна от предложението на дясното обединение за коалиция. "Демократична България" не искаше зам.-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски да е в общата листа. Или поне да не е кандидат от нашата партия", разказа член на ДБГ пред Mediapool.

От партията на Делчев казват в съобщението си, че през изминалите 6 месеца са провели "задълбочени преговори с представители на всички партии от автентичното център-дясно пространство". По информация на Mediapool партията на Димитър Делчев е водила разговори и с други две партии от бившия "Реформаторски блок" (ДСБ, ДБГ, СДС, Българска нова демокрация" (БНД), Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД) и БЗНС) - БНД на Борислав Великов и СДС на Румен Христов. Преговорите с вторите били прекратени след решението на СДС да води разговори с ГЕРБ. Неофициални срещи е имало и с бившия здравен министър Петър Москов, който обяви, че създава нова консервативна партия – КОД, която обаче още не е регистрирана и няма да участва на евровота. Всички тези разговори обаче не са стигнали до решение за общо явяване на изборите.

"Усилията ни да изградим широко демократично обединение, основаващо се на принципите на равнопоставеност и партньорство бяха отхвърлени. Желанието ни да работим заедно за излъчването на най-малко един евродепутат, който без колебания да стане представител на автентичната десница в групата на Европейската народна партия, получи насрещен отказ", пишат от ДБГ в прессъобщението си.

Оттам посочват, че на предстоящите Европейски избори българската десница ще се яви разделена – едната част се съюзи с ГЕРБ, другата участва в тактическа коалиция, третата щяла да се яви самостоятелно. Взели решението да не участват на изборите именно, за да не е толкова голямо разделението, твърдят от партията.

"Докато продължават деструктивните действия и битките за надмощие вдясно, демократичните хора винаги ще губят войната за България", смятат от ДБГ.

Партията на Делчев обаче има намерение да участва в местните избори през есента. Там щели да участват "с всички сили в борбата за събаряне на феодалните крепости на ГЕРБ и БСП в българските общини".

ДБГ беше част от "Реформаторския блок" и управлението на страната по време на кабинета "Борисов 2". ДСБ и Христо Иванов (тогава министър от квотата на ГЕРБ) излязоха в опозиция, след като ГЕРБ бламира съдебната реформа на Иванов през 2015 година. Въпреки това ДСБ дълго време не напускаше РБ, който остана във властта. Без ДСБ и НПСД, Блока се яви на предсрочните парламентарни избори, но нито РБ, нито ДСБ, нито "Да, България" на Христо Иванов успяха да минат бариерата от 4%. 

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още от Евроизбори 2019

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?