ДБГ вижда БСП като идеологически опонент, но подкрепя Манолова

Според Манолова София е в "политическо задръстване"

ДБГ вижда БСП като идеологически опонент, но подкрепя Манолова

Създадената от бившия вицепремиер Меглена Кунева партия ДБГ подкрепя кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София, защото тя "може да работи за хората и може да променя институции". Социалистите са "идеологически опонент" на малката дясна партия, но на тези избори заедно подкрепят Манолова, която била "граждански кандидат с ляво минало".

Такива тези разви председателят на ДБГ Димитър Делчев пред бТВ.

"Това, което ние искаме в София, е Столичната община да се промени и да се разбие корупционният модел на управление. Затова почти единодушно решихме да подкрепим Мая Манолова", каза Делчев.

Според него ДБГ няма пресечни точки с БСП, въпреки че за тези избори реално застават зад една и съща кандидатура. "БСП са наш идеологически опонент", каза Делчев.

Той подчерта, че предлага на Манолова платформа за гражданско управление, в която са включени политиките, важни за десните хора. Сред тях са пълен одит на общинските предприятия и доизграждане на околовръстния път на столицата.

"Ще отстояваме това госпожа Манолова да работи както за левите, така и за десните избиратели. В София има както леви хора, така и хора с дясно мислене. Корупцията също не е лява или дясна", добави той.

По-късно самата Манолова обяви, че пише програмата си за управление на София заедно с гражданите. Тя подписа с представители на дясно-центристки формации гражданска платформа за управление на столицата. "Управлението на София през последните 10 години не е добро. Въпреки огромните средства от държавния бюджет София не е подреден, чист, зелен, светъл и прозрачен град. Напротив, София диша трудно, София е в политическо задръстване, София не се управлява прозрачно, в София парите на гражданите не се харчат ефективно", каза Манолова. ДБГ, Земеделски народен съюз (ЗНС), НДСВ и "Път на младите", които подкрепят Манолова, ще участват с обща листа за общински съветници в София.

Заради решението ДБГ да подкрепи кандидат "с ляво минало", зам.-председателят на дясната партия Найден Зеленогорски напусна заедно със свои съмишленици. Миналата седмица Зеленогорски нарече решението да се подкрепи Манолова "хладнокръвно убийство на една дясна партия".

"Когато Найден Зеленогорски беше депутат от Реформаторския блок, тогава бяхме в коалиция с АБВ, но не беше проблем", коментира Делчев.

По думите му това е атака срещу ДБГ преди изборите, която укрепва кандидата на ГЕРБ.

Миналата седмица Зеленогорски разкритикува Делчев и за това, че не е положил достатъчно усилия да се договори за общо явяване с "Демократична България" (ДБ). Вече бившият зам.-председател на ДБГ протегна ръка към обединението и само ден по-късно ДБ покани отцепниците в листите си.  

Споделяне

Още по темата

Още от България