ДБГ започва подписка в подкрепа на антикорупционния закон

"Защо прокуратурата да може да се самосезира по анонимни публикации, а антикорупционното бюро не?”

Меглена Кунева, сн. БГНЕС

"Движение България на гражданите” започва кампания за събиране на гражданска подкрепа от 108 хиляди подписа в подкрепа на строго антикорупционно законодателство. Целта е срещу всеки от 108-те депутатски гласа, които в четвъртък отхвърлиха антикорупционния закон, да се съберат по 1000 граждански подписа. Това решение било взето снощи на Национален съвет, провел се в Пловдив, съобщиха от партията в неделя.

В съобщението се цитира вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева, която днес на пресконференция заяви, че отхвърленият закон се крепи на основни постаменти, срещу които никой не е повдигнал критики - да е единен орган, да се ръководи еднолично и да е фокусиран върху висшите етажи на властта и хората с достъп до обществени средства.

Кунева изрази задоволство, че ГЕРБ и РБ застанаха единни зад този законопроект, което по думите ѝ е знак за стабилност в отношенията между двете сили в управлението. От четвъртък досега разговарях няколко пъти с премиера, говорих и с председателя на Народното събрание г-жа Цачева, има силна решимост, каза още вицепремиерът.

По думите ѝ приемането на закона и въобще прилагането на строги антикорупционни мерки е гаранция за повече инвестиции в България. Тя посочи, че на страната ще бъде много трудно да защити силна позиция пред мисията на ЕК в края на месеца по Механизма за сътрудничество и оценка, който наблюдава напредъка на България в правосъдието и борбата с корупцията.

По отношение на анонимните сигнали Кунева определи като странно положението прокуратурата, която е по-тежкият наказателен орган, да може да се самосезира по анонимни публикации, а бюрото, което е административен орган, да не може да приема анонимни сигнали. Тя заяви, че не може да приеме твърденията на лидера на БСП Михаил Миков, че проверките са репресия. Нима да те спрат от КАТ или това, че партиите се проверяват от Сметната палата, е репресия, попита вицепремиерът.

Демокрацията е да бъдеш държан отговорен за действията си. Аз искам да бъда държана отговорна и не ме е страх от това. Да, ще свикнем да има проверки. Това е цената да се занимаваш с обществена работа, каза Кунева.

Вицепремиерът коментира, че е разочарована от решението на депутатите, но не и разколебана. Тя заяви, че донякъде разбира депутатите, които са посочили аргументи против навлизането в личното им пространство и са гласували срещу закона, но не може да разбере тези, които са се въздържали. Как е възможно да нямаш мнение по толкова важна тема като борбата с корупцията, попита тя.

Кунева коментира още, че създаването на антикорупционно бюро изисква време и финансов ресурс. Планирах да бъде включено в бюджета за следващата година, сега това се отлага, посочи тя.

Сред другите решения на Националния съвет са депутатите на ДБГ да внесат поправки в конституционните промени между първо и второ четене за явно гласуване във Висшия съдебен съвет.

Прието беше и решение Движението да участва в кампанията в подкрепа на електронното гласуване за референдума. Не отстъпваме от настояването за машинно гласуване в цялата страна, подчерта Кунева и посочи, че то е гаранция за честността на изборите.

Предлагаме на РБ 80 кандидата от нашата квота, съобщи още тя. Лидерът на ДБГ посочи, че в Пловдив ще има единна кандидатура на РБ за кмет и че Движението ще обяви решението си във вторник.

Споделяне

Още по темата

Още от България