ДДС-измамници източили 6 млн. лв. за половин година

Двама съпрузи на по 31 г. и друга 21-годишна жена, източили около 6 млн. лв. за последните шест месеца, задържаха служители на врачанската полиция и ГДБОП, съобщи МВР в петък.Тримата са реализирали класическата ДДС - схема за източване и ощетяване на държавния бюджет в особено големи размери, при която чрез  “кухи сделки”  е изтеглян данък добавена стойност. 

Арестуваните съпрузи са регистрирали над 10 фирми, основно във Враца и  София, като използвали данните на социално слаби и безработни хора срещу 100 лева.Така няколко фирми се нареждат във верига. Първата купува евтино дадена стока, след което я продавала на десетократно по-високи цени на следващата. След няколко подобни превъртания на стоката фиктивно, последната фирма - продавач във веригата източвала натрупаното ДДС, което се води платено вече в бюджета от предходната фирма. Схемата е позната на антимафиотите от повече от 10 г., изтъкват от вътрешното министерство.

21-годишната дама била наета да представлява регистрираните в столицата фирми, като основно се занимавала със счетоводната документация пред данъчните власти.

По време на акцията спецполицаите атакували два адреса във Враца и три в столицата. От тях са иззети данъчни и счетоводни документи на фирмите, компютри и вещи от значение за разследването.

По случая е образувано дознание в ГДБОП. За въпросното престъпление законът предвижда от 10 до 20 г. лишаване от свобода.

Споделяне

Още от България