ДДС приходите растат, вместо да падат в кризата

Бюджетът е с излишък от 1.3 млрд. лв. в края на май

ДДС приходите растат, вместо да падат в кризата

Парадоксално, постъпленията от ДДС по сделки във вътрешността на страната не само че не са намалели, а дори са нараснали в разгара на извънредното положение – през април, когато у нас бяха затворени куп търговски обекти, хотели и ресторанти.

Приходите по това перо към края на април са 2.45 млрд. лв., което е с 67 млн. лв. повече от същия период на миналата година, става ясно от бюлетина за изпълнението на бюджета на финансовото министерство.

Общо приходите от ДДС за първите четири месеца са 3.7 млрд. лв., което е намаление със 70 млн. лв. спрямо същия период на миналата година, изцяло заради ДДС от внос.

Увеличение на постъпленията има и при акцизите – с 23 млн. лв. до 1.74 млрд. лв.

Същите тенденции се наблюдават и през първия месец от извънредното положение – март.

Според данъчни специалисти данните показват пренасяне на потреблението от по-сиви сектори на икономиката като ресторантьорство и развлечения към по-светли бизнеси в търговията.

Като цяло бюджетът регистрира спад на данъчните и неданъчните приходи, който към края на май е 1.46 млрд. лв. Забавянето в приходите се дължи както на отлагането на сроковете за внасянето на някои данъци, така и на мерките за борба срещу Covid-19, посочват от финансовото министерство.

Въпреки всичко обаче държавният бюджет е на излишък от 1.28 млрд. лв. в края на май, след два месеца извънредно положение заради Covid-19. За сравнение, в края на май 2019 г. излишъкът е бил 3 млрд. лв.

Преди месец, в края на април 2020 г., той беше близо 1.6 млрд. лв., което значи, че на месечна база през май се регистрира дефицит от 353 млн. лв.

Според актуализирания бюджет в края на годината се очаква дефицит от 3.5 млрд. лв.

Разходите към края на май са в размер на 16.3 млрд. лв., което е с над 600 млн. лв. повече в сравнение със същия период на 2019 г.

Фискалният резерв в края на април 2020 г. е 11 млрд. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?