ДДС се оказа виновен за слабите приходи в бюджета

Бързото възстановяване на ДДС се оказа виновно за слабото изпълнение на приходната част на бюджета за деветмесечието на тази година. Това стана ясно от обясненията на зам.-министъра на финансите Людмила Петкова. Тя обаче очаква в последните три месеца на годината изоставането от 700 млн. да бъде наваксано и заложените приходи да бъдат изпълнени.

 

Изказването ѝ не влиза много в тон с думите на вицепремиера на икономическото развитие Даниела Бобева, която неотдавна също призна, че има изоставане на постъпленията в бюджета, което се дължало на лошата събираемост, и се закани да бъдат предприети драстични реформи в приходната администрация, както и масови проверки на данъчните по магазините заради укриване на обороти и неиздаване на касови бележки.

 

За юли, август и септември са възстановени над 1.7 млрд. лв. ДДС на фирмите при около 1.4 млрд. лв. за същите три месеца на 2012 г. Отделно е възстановен над 180 млн. лв. корпоративен данък на компаниите, както и 100 млн. лв. по съдебни актове от лихви и главници за осемте месеца на годината, каза Петкова. Това, според нея, е дало отражение на по-слабите приходи в бюджета за деветмесечието, като за октомври обаче те са в много по-голям размер.

 

Разплащането на държавата с бизнеса дава основание да се смята, че през последните три месеца приходите ще се увеличат, защото с тези пари ще се платят осигуровки и данъци, смята зам.-министърът на финансите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?