ДДС за храни и лекарства остава, хазартните игри остават без годишна такса

Ставката на данък добавена стойност (ДДС) от 20% върху храни и лекарства остава. Няма да има и годишна такса за лотарийните хазартни игри и бингото, организирани онлайн или офлайн и бюджетът ще продължи да губи по 5 млн. лева годишно. Това реши Народното събрание, който отхвърли двата законопроектите, внесени за първо четене от депутати от опозицията.

Лидерът на ДПС Лютви Местан призова новото правителство да демонстрира приемственост и да запази възстановяването на ДДС на бизнеса независимо от политическата му ориентация.

Парламентът пак направи подарък на хазарта

Парламентът не прие предложението на депутата от Коалиция за България Георги Кадиев лотарийните хазартни игри и бингото, организирани онлайн или офлайн, също да бъдат облагани с годишна такса.

Предложението, което Кадиев внася вече във втори парламент, предвижда, ако лотото и бингото са офлайн, вноската да е 15% от данъка върху оборота, а ако са онлайн - 20% от разликата между получените приходи и изплатените печалби.

Докладът на временната бюджетна комисия по законопроекта беше положителен, но депутатите гласуваха шарено и предложението не беше прието.

Малко по-късно по този повод Кадиев написа във Фейсбук, че съжалява, че парламентът отново е направил поредната услуга на хазартните играчи.

"Законът всъщност подлагаше на облагане лотария, бинго и кено, които пропуснахме миналата година. 5 млн. лева подарък за един определен хазартен играч, които сега държавата щеше да си вземе. Не разбирам ГЕРБ, от които 15 гласуваха "за", 15 "против", останалите се скриха. Ти им добавяш 5 млн лева приход за бюджета, те не искат? И то след като са ме подкрепили на бюджетна комисия. Какво се случи от нея досега? Бойко Борисов се разбра с когото трябва ли? Не разбирам министерство на финансите, което просто го нямаше в парламента. Не разбирам реформаторите- мисля, че само трима от тях гласуваха, и то шарено. Не разбирам ДПС, които групово гласуваха против, а уж са загрижени за бюджета. И не разбирам собствената си група, от която едва 10 колеги бяха в залата и ме подкрепиха.

Краен резултат:

Подарък от 5 млн лева за един хазартен играч, загуба за държавния бюджет и дълбоки съмнения в корпоративни зависимости на народни представители. Защо тогава се чудим, че хората ни мразят?", написа Кадиев във Фейсбук.

Храните и лекарствата ще се облагат с данъци

Парламентът отхвърли и предложението за нулева ставка на ДДС върху лекарствата, учебниците и храните българско производство. Вносител на законопроекта е Илиан Тодоров от "Атака".

"В Кипър ДДС върху лекарствата е 5%, в Малта е 0%, в Австрия е 10%, в Полша е 8%, в Португалия е 7%, в Румъния е 9%. В момента смъртността в България е по-висока от тази в Сиера Леоне и Либерия, където има епидемия от ебола. Редица лекарства, произведени у нас, са по-скъпи от съседна Македония или Гърция и хората ходят да си ги купуват оттам", аргументира се Тодоров.

Ако предложението бъде одобрено, това означава с 1.2 млрд. лв. по-малко приходи в бюджета, сочат разчетите на финансовото министерство, припомни Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

Според Тодоров тази сума може да се осигури като се спрат партийните субсидии.

От Патриотичния фронт (ПФ) обвиниха "Атака" в популизъм и копиране на тяхната програма. "Няма правни основания да мине един такъв законопроект като вашия. Вие копирате програмата на ПФ. Това е изпреварващо мероприятие на добре изготвения законопроект, който в момента подготвяме", заяви Валери Симеонов, председател на парламентарната група на ПФ. Според него няма как да се дели производството на родно и европейско, както предлага "Атака".

Според социалиста Георги Кадиев може да се помисли за отпадането на ДДС за лекарствата. Този данък наистина е голям проблем за лекарствата и хората пътуват до съседни страни, за да си купят по-евтини, каза Кадиев.

Според лидера на ДПС Лютви Местан най-важният въпрос ,свързан с ДДС, е начинът, по който се възстановява данъка на бизнеса. В "недалечно бъдеще" това е ставало на принципа на политическата лоялност на фирмите, което е порочна практика, каза Местан. По думите му тази практика е била променена от кабинета на Пламен Орешарски.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес