Симеон Дянков поправи Мирослав Найденов Найденов:

ДДС за зърното не се премахва, а ще се начислява по друг начин

Симеон Дянков отрече, че ще се премахва ДДС за търговията със зърно. Снимка БГНЕС

ДДС при търговията със зърно няма да се премахне, а ще са начислява по друг начин – като оборотен данък. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков в неделя, ден след като министърът на земеделието Мирослав Найденов съобщи, че се обсъжда да няма ДДС върху търговията със зърно.

"Не премахване на ДДС, а така нареченото "обратно начисляване на ДДС", което най-общо значи, че няма вече ДДС верига, а на всеки етап - производство, търговия, вторична търговия и т. н., се начислява ДДС като един вид то става данък оборот. Tова, което ще стане, просто ще раздели веригата на отделни части",  заяви финансовият министър, цитиран от БНР.    

Той допълни, че правителството е изпратило доклад до Европейската комисия за промяната в облагането на сделките със зърно и очаква разрешението за нея да бъде получено до два месеца. 

Мирослав Найденов каза в събота, че се обсъжда да няма ДДС за търговията със зърно, за да няма източване. Той предупреди, че се правят проверки и "някой ще изгърми, ако е нарушавал". През април финансовият министър Симеон Дянков също обяви, че " ДДС веригата се прекъсва при зърнопроизводителите и те не могат да начисляват фиктивно 20-процентовия данък".

Преди време от Асоциацията на зърнопроизводителите поискаха да бъдат освободени да продават стоката си с ДДС, независимо дали сделката се прави вътре в страната или извън нея. Идеята беше мелничарите да начислят данъка, едва когато житото се преработи на брашно, именно за да се пресекат схеми за източване на ДДС.

Тогава земеделският министър Мирослав Найденов каза, че ще настоява за въвеждане на нулева ставка при износа на зърно по примера на Румъния, за да се пресекат ДДС измамите в сектора. Ден по-късно от НАП го опровергаха – защото ставката при износ е нулева.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?