ДДС за заведения става 9%, може да падне и за книгите, но за храните - не

Наредбата за касовите апарати се отлага отново, сега за 1 март догодина

ДДС за заведения става 9%, може да падне и за книгите, но за храните - не

Данък добавена стойност (ДДС) за ресторантите и развлекателните заведения като барове и дискотеки ще бъде намален от сегашните 20% на 9%. Премиерът Бойко Борисов пое такъв ангажимент във вторник след среща с представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация, съобщи правителствената  пресслужба. Мярката, окачествена от премиера като "политически риск", цели да изравни данъка за заведенията с този за хотелското настаняване, който и сега е 9%. По-късно Борисов съобщи пред журналисти в парламента, че поправките ще бъдат оформени в законопроект, който ще бъде готов в сряда, и може да се свали и ДДС за книгите.

Освен за нощувките и организираните пътувания в туризма, както е сега, намалената ставка ще важи и за "заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма", уточни правителствената пресслужба в 12.31 ч. във вторник на обяд, след като около час по-рано съобщи, че отстъпката ще важи и за "основни храни".

След съгласуване с Министерството на финансите обаче "основните храни" са отпаднали от прессъобщението. 

Ниската ставка ще влезе в сила още през тази година, вероятно от юни, а не от 1 януари 2021 г., както бе посочено в първоначалния вариант на съобщението. Премиерът се закани, че властите ще наблюдават дали секторът ще излезе 100% на светло и дали след като ставката се намалява с 11%, с толкова ще паднат и цените. Не е ясно обаче какво ще стане, ако цените не паднат с този процент и намалението остане в джоба на ресторатньорите.

Отстъпката в ДДС е поредният бонус за туристическия бранш. Държавата обеща куп мерки, за да го спасява и да накара българите да почиват у нас - 14-дневна карантина за летуващите българи в Гърция и Турция, туристически ваучери, както и преработване на мярката 60/40 в 80/20 специално за наетите в сектора.

"Който не е съгласен, да подава оставки"

Борисов заяви, че решението за сваляне на ДДС в ресторантьорството е политическо, като срещу него категорично против са били финансовият министър Владислав Горанов и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. 

"Имам му пълно доверие на финансовия министър, но той не ми е началник. Аз съм му началник. Който не е съгласен, да подава оставка",каза Борисов и допълни, че негова е отговорността за партията и представянето ѝ на избори. Той уточни, че мярката в подкрепа на ресторантьорството е заради затварянето на сектора заради коронавируса.

Решението идва под натиска на "Патриотите" и заплахи за протести от страна на ресторантьорския и развлекателен бизнес, голяма част от който не се слави с особена прозрачност и финансовите власти досега не са успели да извадят на светло.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов каза, че тази мярка ще е временна, а ако не даде необходимя ефект, ще бъде премахната.

Към момента няма разчет колко ще коства на бюджета подаръкът за ресторантите и баровете. Самите те настояваха за 5% ДДС.

Министрите на финансите от различни правителства винаги са били срещу диференцираната ставка по ДДС. Включително поради факта, че всяко изключение отваря врата за ново. Със сигурност и сега ще сме свидетели на каскада от искания за сваляне на ДДС за различни стоки и услуги.

Владислав Горанов нееднократно е заявявал, че "докато аз съм министър, ДДС няма да се намалява".Реално намалена на 9% ставка в сектор "Туризъм" бе прокарана по времето на НДСВ с финансов министър Милен Велчев, чийто брат в момента управлява едни от най-скъпите хотели по морето. За някои стоки и услуги ДДС не се дължи. За хазарта например няма ДДС, за да не се източват повече пари от бюджета, отколкото се внасят. 

Новината за свалянето на ДДС в заведенията идва само ден, след като в парламентарната правна комисия бе отхвърлено подобно предложение на БСП. Левицата обаче искаше намаляване на ДДС ставката за храни и лекарства до 9%, а не за заведенията.

Сега ГЕРБ ще е под натиск да обяснява защо хлябът и млякото ще се облагат с 20%, а коктейлите в баровете – с 9%. Нищо чудно в хода дискусиите списъкът с изключенията да нарасне, а заедно с това и рисковете за бюджета, чийто най-голям източник на приходи са постъпленията от ДДС.

ДПС надцаква ГЕРБ - предалага по-нисък ДДС на всички продукти за деца до 3 г.

Малко след изказването на Борисов ДПС обяви, че ще предложи намаляване на ставката на ДДС за всички детски продукти, предвидени за деца до 3 години.

Това не е първият път,  в който ДПС повдига темата с ДДС. През юни 2019 депутатът и медиен магнат Делян Пеевски обяви при едно от редките си посещения в парламента, че иска сваляне на данъка за хляба и лекарствата до 5%.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък разкритикува действията на управляващите. "Вярно е, че ресторантьорството и хотелиерството пострадаха най-много и трябва да получат помощ. Това е също работа на парче. Ние бихме искали по-комплексно мислене" , каза тя.  

Политически риск

По-рано премиерът обяви, че решението ресторантите и развлекателните заведения да плащат ДДС от 9% е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от Covid-19 в ресторантьорския бранш, каза Борисов.

"Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен секторът, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която впоследствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце",  допълни премиерът.

Той акцентира, че с така обсъдените промени с понижения ДДС, означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло.

"В това отношение ние сме длъжни да си изпълняваме ангажиментите. Финансовият министър е много против, но искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи", каза още премиерът Борисов.

По думите му месец за месец ще следят приходите за ДДС. "Ние като политици трябва да се опитаме да подкрепим браншовете и хората. ДДС не е на самия бранш, а е данък в полза на държавата. Когато падне данъкът с 11%, ми е интересно дали с 11% ще паднат цените. Това ще го проследим и ако е така, тогава ще можем да говорим за допълнително намаляване", каза Борисов пред медиите.

"Поемаме този ангажимент, че това ще се случи по начина, по който сме говорили с Вас", посочиха представителите на браншовите организации след разговора си с Борисов, цитирани от правителствената пресслужба.

Пак отлагане на промените за касовите апарати

На срещата беше договорено поредното отлагане на влизането в сила на промените в Наредба Н-18 с изискванията за касовите апарати. След последното отлагане заради протест на ресторантьорите и отскрочката от шест месеца до 1 март 2020 г., сега те ще имат още една година - до 1 март 2021 г, да покрият изискванията към тях за онлаън отчет на касовите приходи в момента на извършването на транзакцията..

В рамките на срещата бе посочено, че ще бъде възложено изготвянето на анкризисен план, включващ предоставянето на кредити и грантове от Българската банка за развитие с участието на експерти от сектор "Туризъм".

Беше дискутирано също премахването на критерия за липса на задължения към държавата само за 2020 г. при кандидатстване за мерките за справяне с икономическите последици от коронавируса.

Промените, които бяха договорени на работната среща при премиера Борисов, ще бъдат внесени днес в Народното събрание от парламентарната група на ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?