Де Мистура - дипломатът аристократ, който отказва да се предаде

Де Мистура

Специалният пратеник за Сирия на ООН Стафан де Мистура има десетилетен опит като посредник в уреждане на международни спорове и никога не губи професионалния си оптимизъм, макар че заема един от най-тежките дипломатически постове в света.

През 2014 г. Бан Ки-мун, генералния секретар на ООН по онова време, се обадил на италианско-шведския аристократ и го помолил да стане посредник между воюващите страни в Сирия.

Предшественикът му, алжирският политик и дипломат от ООН Лахдар Брахими, се отказа след по-малко от две години, а бившият ръководител на Обединените нации Кофи Анан издържа по-малко от година като специален пратеник за Сирия.

Де Мистура обаче продължава да упорства.

В момента е домакин на четвъртия кръг от мирните преговори със сирийския режим, макар и самият той да казва, че не очаква пробив.

"Решени сме да дадем на сирийците още един шанс да започнат онзи политически процес, който всички твърдят, че искат да започнат", заяви специалният представител на ООН.

В рамките на усилията си за прекратяване на близо шестгодишните кръвопролития в Сирия Де Мистура правеше непрестанни совалки между световните сили Русия и САЩ; регионалните играчи Турция, Саудитска Арабия и Иран; и враждуващите фракции в Сирия.
Със своите елегантни костюми и очила пенсне в стил 19 век пратеникът на ООН може и да изглежда като човек, който не обича да си цапа ръцете, но не се бои да влиза в спорове, ако това е нужно.

Бунтовниците го обвиняват, че облагодетелства правителството, а когато поиска да бъдат прекратени въздушните удари и предложи лично да ескортира джихадистите при извеждането им от Алепо, изглежда разгневи сирийския президент Башар Асад

Той не крие недоволството си от това, че новото американско правителство няма ясна стратегия за Сирия.

Де Мистура е роден в Стокхолм на 25 януари 1947 г. като син без родина на живеещ в изгнание италиански маркиз и майка шведка, също от аристократичен произход.

"Постоянно чувах от баща си колко трудно е да живееш далеч от родината", каза той пред италианския вестник "Пиколо". "Именно затова силно симпатизирам на разселени хора, мигранти и бежанци."

Посещава елитна гимназия в Рим, сред чиито възпитаници са бившият президент на "Ферари" Лука Кордеро ди Монтецемоло и президентът на Европейската централна банка Марио Драги.

Де Мистура казва, че е избрал кариера в международната дипломация, след като видял как 17-годишно дете загинало от снайперистки огън в Кипър, където работел като стажант към Световната програма на ООН по прехраната.

От началото на 70-те години на миналия век е работил за различни служби на Обединените нации в няколко зони на конфликти, включително Косово, Ливан, Ирак, Судан, Еритрея и Сомалия.

Преди сирийското назначение беше специален представител на ООН за Афганистан от 2010 до 2011 г., след което беше министър без портфейл в Италия до 2013 г.

Женен, с две дъщери, Де Мистура отхвърля слуховете за оставка като пратеник за Сирия.

"Това могат да го решат единствено генералният секретар (на ООН) и съпругата ми - в този ред, или почти в този ред", казва той.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?