Дебат за отказа от смяната на времето до 2021 г. искат държави от ЕС

Дебат за отказа от смяната на времето до 2021 г. искат държави от ЕС

Правителства от Европейският съюз искат повече време за дебат дали и откога да се спре смяната на времето два пъти в годината и предлагат крайното решение да се вземе през 2021 г.. Това съобщи еврокомисарят за транспорта Виолета Булц след края на провелата се в понеделник неофициалната среща на министрите на транспорта и екологията на ЕС в Грац, Австрия.

Миналия месец председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обяви план за отказ от смяната на времето от следващата есен като на държавите от ЕС бе дадена свободата да решат дали предпочитат лятното или зимното часово време. Решението трябва да бъде взето до април 2019 г.

Норберт Хофер, транспортен министър на Австрия, която в момента председателства Евросъюза, каза след срещата, че 2019 г. е прекалено рано.
 
Хофер каза, че австрийското предложение решението дали държавите да запазят за постоянно лятното или зимното  часово време да бъде взето през 2021 г. вместо догодина, е получило подкрепа. Авиоиндустрията например е посочила, че ѝ трябват 18 месеца, за да се подготви.

"Множеството от страни са за край на смяната на времето. Три държави са скептични, а една е загрижена, че всичко това може да приключи с кръпки от различни часови зони", каза той на пресконференция.

Скептиците са Великобритания, Швеция и Полша. Тъй като Лондон се очаква да напусне ЕС идния март, на Великобритания ще ѝ е лесно да игнорира решението на Брюксел каквото и да е то.

Хофер каза, че Австрия е съгласна, че трябва още време за проучвания по въпроса.

Датският транспортен министър Оле Бирк Олесен каза, че е необходим публичен дебат за избора на часово време и не е реалистично да се вземе решение за промяната от следващата година.

Люксембург, където почти половината работници всъщност живеят в близките Белгия, Франция и Германия, настоява да има хармонизирана система, защото в противен случай това би било катастрофално за държавите с различни часови зони.

Северните страни, които имат разлики в дължината на деня и нощта, са изправени пред изключително трудни решения кое време да изберат заради допълнителната разлика с по-южните държави.

Дори страните, където има съгласие, че трябва да се спре местенето на часовниковите стрелки, има остри дебати дали да се избере лятното или зимното време. Естонският министър Кадри Симсън прогнозира "горещи спорове" за това кое време да се предпочете.

"Затова на първо място предложихме 2021 година, а на второ място предложихме ЕК да назначи координатор, който да работи върху хармоничния преход, за да се избегнат "кръпки" от различни часови зони в ЕС. На трето място предложихме да се изработи гаранционна клауза, за да може в случай на възникване на непредвидени проблеми при хармонизацията ЕС да приеме конкретни мерки за изменение на директивите си", каза Хофер.

По думите на австрийския министър тези три мерки трябва да позволят да се постигне широк консенсус по въпроса за датата на отказа от промяна на времето.

Еврокомисар Булц допълни, че е предложила да се използва времето до края на австрийското председателство, за да се хармонизират позициите, да се намери съвместно решение и да се регулират всички възможни конфликти, както и да се изработи общ подход по темата през декември.

Разговорите по темата ще продължат и на официалната среща на европейските транспортни министри на 3 декември

Споделяне

Още от Европа