Дебатът Борисов-Нинова се провали, политическата сапунка продължава

Лидерът на БСП държи да са само двамата "очи в очи". Тя няма да отиде на уреченото място. Той ще е там и ще я чака

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

Планираният за 1 март предизборен дебат между лидерите на ГЕРБ и БСП пропада, защото Корнелия Нинова не е съгласна с предложението на Бойко Борисов дебатът да е не само между тях двамата – "очи в очи", но и между екипите на двете партии, които впоследствие ще изпълняват предизборните обещания.

Във вторник лидерът на БСП съобщи, че тъй като няма съгласие за дебат "очи в очи", тя и екипът ѝ няма да отидат.

Борисов обаче се зарече да е там и да я чака.

В поредния епизод на политическата мелодрама "ще се разберат ли по мъжки" и какво ще си кажат "очи в очи" Нинова и Борисов, отново се размениха задочни взаимни обвинения – както между двамата лидери, така и между партийните пресцентрове.

"Разговарях с г-жа Нинова по телефона преди минути и тя за пореден път отказа всички форми на дебат, които трите национални телевизии и аз, и моят екип предложихме. Очевидно г-жа Нинова има проблем да представи екипа си и държи дебат да не се състои", заяви Бойко Борисов, цитиран от партийния си пресцентър.

"За пореден път заявявам, че приех в първата част на дебата, в отделен модул, да спорят екипите на ГЕРБ и БСП. Съгласих се на пряк дебат между мен и г-жа Нинова във втора част, в абсолютно отделен модул. Г-жа Нинова отказва. Аз и екипът ми ще бъдем на 1 март 2017 г. в зала 6 на НДК, където сме поканени от трите национални телевизии в 19:30 часа", добавя Борисов.

Преди ден трите национални телевизии – бТВ, Нова тв и БНТ - изразиха готовност да излъчат общ дебат между БСП и ГЕРБ на неутрална територия. Поканиха ги в зала 6 на НДК от 19.30 ч. на 1 март.

бТВ, БНТ и Нова: Готови сме да излъчим лидерски дебат ГЕРБ – БСП на друга дата

Трите национални телевизии - бТВ, БНТ и Нова – остават в готовност заедно да отразят лидерски дебат ГЕРБ-БСП на друга дата, след като двете партии постигнат консенсус за условията. Трите телевизии съобщиха във вторник, че съвместно са изготвили условията и регламента за отразяване на лидерски дебат между ГЕРБ и БСП на 1 март 2017 г. Те са били обсъдени на обща среща между представителите на новинарските редакции на телевизиите и двата политически щаба.

Продуцентските, реализаторските и техническите екипи положиха максимални усилия за излъчване на дебата.

Политическите сили обаче не постигнаха съгласие помежду си за формата.

Днес на обяд изпратихме нашето последно предложение до политическите партии - от 19:30 ч. дебат с експерти, а от 20 ч. – пряк лидерски сблъсък.
За реализирането на дебат е необходимо потвърждение за участие от всеки един от двата щаба – условие, което към момента не е изпълнено.

"Ние двамата да се оттеглим, да си пием кафенцето и да ръкопляскаме"

Нинова обаче заяви във вторник сутринта пред бТВ, че Борисов се страхува да излезе очи в очи срещу нея и затова настоява дискусията да е между експертите на партиите.

В отговор на позицията на Борисов, цитирана от пресцентъра на ГЕРБ, Нинова отговори със своя позиция, разпространена от пресцентъра на БСП: "Г-н Борисов ми предложи по телефона утре да направим дебат между нас двамата, заедно с екипи, като заяви, цитирам: "Да представим екипите, да направим встъпителни думи, ние двамата да се оттеглим, да си пием кафенцето и да ръкопляскаме".

Нинова предлага да бъдат избрани две социологически агенции – едната от БСП, другата от основния им опонент, които да направят допитване сред избирателите дали предпочитат сблъсък на лидерите или на екипите.

"Никога не съм се водил по женски акъл. Сега да питаме социолозицте, политолозите...", коментира по този повод Борисов на пресконференция.

"Ние не сме гаджета, да седим очи в очи двамата да си говорим"

Най-добронамерено предлагаме да се прекъсне този спор за дебата между мен и Нинова, който не е от полза на никой, призова бившият премиер.

"Ние не сме гаджета, да седим очи в очи двамата да си говорим", каза Борисов.

Той допълни, че настоящият спор го връща пет-шест години назад, във времето на "младия Станишев".

"Получихме предложение. Екипи работеха по темата как да се проведе един дебат. Единствената претенция, единствената, която съм имал, е да се покажат и министрите, които ще изпълняват програмите", каза Борисов. Той обясни, че сутринта най-добронамерено се обадил с най-добър тон на Нинова ѝ е казал, че не е целта да се отвратят хората, а да представят кой какво ще прави. Според него целта на Нинова е да създаде впечатление, че него го е страх.

Обосновавайки защо иска дебат и между екипите, бившият премиер каза, че за него проблемът не е 26 март (денят на изборите), а какво ще правят на 27 март: "Как ще направим правителства. И в двата случая има нужда и от нормална опозиция, дай да направим нещо с добър тон, да покажем, че имаме възможности в различни алтернативи да се представим добре".

Борисов иска не само лидерски, но и министерски дебат

Той уточни, че неговите експерти са тези, които ще изпълняват програмата.

Борисов обърна внимание, че ГЕРБ предлагат не само лидерски, а и министерски дебат, тъй като от БСП лъжат обикновено за министрите си: "Помните преди години, когато мандата на БСП беше взет, и в техния мандат се създаде правителство, изведнъж дойде министър на финансите г-н Чобанов, премиер стана Орешарски. Преди няколко месеца, когато гласуваме за Румен Радев и Илияна Йотова, след него дойде кой - Огнян Герджиков, на здравеопазването министърът -от времето на г-н Костов и кой ли не. И уж не са БСП на власт".

Според него и той, и Нинова трябва да разкрият с кои хора ще работят, в каква коалиция биха влезли и т. н.

Конфронтация и бруталност шестват в България, установи бившият премиер

"Вече като влезем с нея на чисто във втория модул пред очите на всички да кажем: "Аз това ще го постигна като премиер, с тези хора, възможна коалиция тази и тази, ако са в парламента, ако не ще остана опозиция", допълни Борисов. Той посочи, че не може да намери нещо, с което да е засегнал Нинова. "Разделихме се с най-хубави думи", отбеляза той. Според него по този път, по който тя е тръгнала, той няколко пъти се е връщал.

"Конфронтацията и тази бруталност, която в момента шества в България, ще бъде с много тежки последици", предупреди бившият премиер и изрази надежда да се ревизират отношенията помежду си.

Нинова: "Смятам, че той се страхува от това и се крие зад експерти"

Ето как звучи версията на Нинова, разпространена от партийния пресцентър: Г-н Борисов ми предложи по телефона утре да направим дебат между нас двамата, заедно с екипи, като заяви, цитирам: "Да представим екипите, да направим встъпителни думи, ние двамата да се оттеглим, да си пием кафенцето и да ръкопляскаме". За разлика от него, ние приемаме политиката за сериозно занимание, а не за шоу програма.

"Затова оставаме на позиция, че го предизвиквам на лидерски дебат. Смятам, че той се страхува от това и се крие зад експерти", заявява Нинова. Според нея експертите не могат да носят политическа отговорност: "Искам лидерски дебат и всеки да заяви визията си накъде ще води България, ако спечели изборите. За да спрем с размяната на реплики, имам едно предложение към ГЕРБ. Все се позоваваме на народа - какво иска той и какво ни е поръчал. Предлагам те да посочат една социологическа агенция и ние да посочим една, и да направим бърз сондаж, какво иска българският народ да види и да чуе – лидерски дебат или експертни разговори, и да се съобразим с желанието и волята на народа".

Лидерът на БСП е остава готова и чака за дебат "очи в очи"

Сутринта Нинова каза пред бТВ, че предния ден "са обсъждали двата ни екипа възможности и са стигнали до това да влезем с екипи, да ги представим, да кажем няколко думи и да започнем да им даваме думата на тях".

Нинова поясни, че през деня ще продължат разговорите между партиите и нейната позиция е следната: "Ако е екип срещу екип - да. Ако е лидер срещу лидер – да. Ако държат да е заедно – не".

Корнелия Нинова е готова и чака- когато ГЕРБ решат, че искат лидерски дебат очи в очи, да дебатира с Бойко Борисов по важните за страната и гражданите теми", обявиха от "Позитано" 20.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2017