Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Дебатът по вота за сигурността мина в "спор" с какво Цветанов е по-добър от Пеевски

3 коментара
Цветлин Йовчев и Пламен Орешарски. Сн. БГНЕС

В понеделник, когато МВР даде ход на акцията за борба със селските крадци и така демонстрира решимост в борбата с битовата престъпност, парламентът се събра извънредно, за да дебатира вотът на недоверие към кабинета за провал в сектор "Сигурност". Както се очакваше, основната защитна теза на управляващите беше, че бившите управляващи от ГЕРБ нямат право да повдигат този въпрос, като се има предвид наследството на техния вътрешен министър Цветан Цветанов.

Депутатът от ГЕРБ и бивш зам.- министър на вътрешните работи Веселин Вучков, който изложи мотивите за искания вот на недоверие, посочи две знакови фигури от сегашното мнозинство, които символизират провала на политиките им по сигурността.

"Набиват се на очи две отсъствия от парламентарната зала – първото е на Христо Бисеров, а второто, по отношение на резултата от реформата в сектор "Сигурност" – Делян Пеевски. Тези отсъствия фокусират цялото съдържание на реформата на сектора през миналото лято", заяви Вучков, опитвайки се да насочи разговора към критикуваните от ЕК промени в закона за ДАНС и избора на Делян Пеевски за неин председател.

Той обобщи, че законодателните промени по отношение на ДАНС, направили възможен избора на Пеевски са очертали ясно една тенденция - "че задкулисен кръг решава да постигне своята цел, подчинявайки цели парламентарни групи, обръщайки с хастара навън цели закони, подчинявайки специалните служби на България, за да се постигне конкретна задкулисна цел".

"Името на новоизбрания председател не е целият проблем. Проблемът не е само председателят на ДАНС и начинът на неговия избор. ДАНС концентрира в себе си военното и центрираното контраразузнаване. През юни миналата година върху ДАНС се даде възможност да осъществява редица полицейски правомощия, дадохте възможност на ДАНС да извършва престъпления", добави Вучков.

Знаейки, че са уязвими на тази тема, представителите на мнозинството фокусираха изказванията си върху Цветан Цветанов.

Вотът на недоверие бил самокритика

"Не може някой да иска вот на недоверие за нещо, което се е случило по неговото управление", даде "опорна точка" на изказванията на управляващите вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев.

"Битовата престъпност е сериозен проблем, това е наш приоритет, ще полагаме усилия, за да отговорим на очакванията. За мен това е проблем, който касае националната сигурност. Създаде се усещането, че проблемът ескалира сега, което не е истина. Тя е през последните години", добави той, като не пропусна да уточни, че от началото на мандата му престъпността била намаляла с 12 %, а разкриваемостта се увеличила с 9 %.

Йовчев повтори, че за разлика от него, Цветанов винаги е опитвал да внуши на обществото, че битовата престъпност не е приоритет на МВР.

"Ние считаме, че е наш проблем. Имаме различен подход. Имаме възможност с преразпределение на състава, с промяна на организация на работата да разрешим този проблем. Имаме конкретни мерки за битовата престъпност. Първо преразпределяме ресурса. Полицаите ще бъдат там, където трябва. Ще засилим агентурната работа именно в тези райони. Не сме в състояние да сложим навсякъде полицай, затова трябва да наложим интензивен подход. Предстоят две програми – превенция и сътрудничество с гражданското общество", декларира Йовчев часове, след като екипи на жандармерията показно бяха разпратени да патрулират за неопределено време в няколко области на страната, където има ръст на престъпленията.

"Овладяхме кризата. Защо вот на недоверие се иска сега, след като всички партньори отчитат изключително сериозния напредък на България, въпреки действията на някои хора да клеветят и маскарят собствената си страна", попита Йовчев.

Министър-председателят Пламен Орешарски изцяло се придържаше към думите на вицето си, отбелязвайки в кулоарите, че повечето аргументи за вота на недоверие му звучали, като "самокритичност за тенденции и факти, които са формирани в предишни периоди, така че мисля, че няма да успее и този вот".

"Вотът е самокритика, доколкото основни аргументи като увеличаване на битовата престъпност, контрабандата, са тенденции, ясно оформени в периода на предишното управление. Може би, виждайки какво са направили, те сега се забавляват", иронизира ГЕРБ премиерът.

Ангел Найденов още си спомнял "МВР pictures"

Военният министър Ангел Найденов също засипа Цветанов със саркастични подмятания от трибуната, задавайки риторично въпроса: "Питах се дали не са пребили някой невинен в дома му (полицаите – бел.ред.)? Не. Все още са живи спомените от дейността на студията "МВР pictures"."

"Партията, която харчеше десетки милиони и слушаше хиляди, превръщайки службите в гигантско ухо, да повдига темата, звучи абсурдно. Ако прибавим, че МВР беше използвано като инструмент да се отнема бизнес, абсурдът е още по-видим. Тези, които така се бяха вманиачили по темата, че слушаха помежду си, да повдигат темата е трудно разбираемо", каза още Найденов.

Стига спекулации за Пеевски. С Какво Борисов и Цветанов са по-добри от него?

Критиките на ГЕРБ, че правителството не се е справило с бежанската криза, също бяха отхвърлени с довода, че това са реалностите, наследени от мандата на ГЕРБ.

Красимир Ципов от ГЕРБ изнесе статистически данни, според които кабинетът "Борисов" е подготвил достатъчно голям административен капацитет за справяне със ситуацията.

"Към 2009 г. капацитетът на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) е бил 485 места за настаняване. Към 1 март 2013 г. капацитетът е 1295 места. Капацитетът на Дирекция "Миграция" на МВР към 2009 г. – 400 места. В края на управлението на ГЕРБ – още толкова места в изцяло нов дом", изреди Ципов.

"Не получихме реален отговор на въпроса – колко лица незаконни емигранти са били изведени от България през периода юни 2013 г. до края на годината? Има ли опасност от допълнителен миграционен натиск в следващите месеци... Някои анализатори говорят, че ЕС трябва да предприеме сложни мерки, за да бъде потушен този проблем. Какви адекватни мерки трябва да бъдат предприети", попита депутатът от ГЕРБ.

"За последните 5 години във връзка с бежанските въпроси са изхарчени повече от 30 милиона лева. Полагат се усилия за подобряване на условия за живот на бежанците. Контрабандата и битовата престъпност са проблем на ГЕРБ. Правителството за няколко месеца направи повече, отколкото ГЕРБ за 4 години", контрира Атанас Мерджанов от БСП.

"Това, което правите в момента, е все едно "Крадецът вика: Дръжте крадеца"... Реформата буксуваше, това доведе до няколко пробива. Правителството полага усилия за преодоляване на слабостите в сектора. Има още какво да се направи. Предприети са конкретни мерки за укрепване на разузнавателните служби... Стига с тези спекулации с назначаването на Делян Пеевски. Възниква въпросът с какво г-н Борисов или г-н Цветанов е по-добър от него", добави и колегата му Димитър Дъбов, председател на комисията за контрол на ДАНС.

Цветанов се защити със стари похвали от САЩ и ЕК

Самият Цветанов отговори на многобройните критики по свой адрес със статистически данни. Обясни, че към 2010 г. висящите разследвания на отчет в МВР били 4200, а две години по-късно те били сведени до едва 420, отбелязвайки, че "това е растяща тенденция за подобряване на работата на МВР". Добави и, че от 2010 г. до 2012 г. били изземвани по около 30 000 литра алкохол без платен акциз на месец.

"Според доклада на Държавния департамент на САЩ през 2010 г. пише, че правителството е увеличило дейността в борбата с организираната престъпност. В доклада на ЕК от 2010 г. - за първи път бяха предприети действия срещу организираната престъпност. Превърнахте МВР в институция, която изгуби доверие. Нека да призовем за една оставка", заключи в края на изказването си Цветанов.

След това като по команда съпартийците му започнаха да скандират "Оставка", издигайки бели листове с този надпис. Към края на заседанието желанието на бившия МВР шеф да вземе думата отново предизвика групите на БСП, ДПС и "Атака" да напуснат пленарната зала в знак на протест.

Преди това премиерът Пламен Орешарски повтори думите си от кулоарите, заявявайки от трибуната: "Убеждавам, се че съм бил абсолютно прав – вотът е самокритика."

"Пропуски има. Те датират от 90-те години, може би ням да сбъркам, ако кажа и още от 80-те. В последните 4 години бяха толкова задълбочени, че се изненадвам как вносителите днес дебатират, играят с цифри, цитати, за да докажат не знам какво. Мислех си каква е логиката. Спомних си, че в началото на мандата на ГЕРБ един от лидерите на ГЕРБ обяви, че не МВФ, а МВР ще се справи с кризата. Явно това е била логиката. Гледах с недоумение как тя се следва, как МВР се опитваше да се занимава с несвойствени функции", каза още премиерът.

Дебатът по третия вот на недоверие приключи по-рано от първоначалния предвиден краен час – 19.00. Гласуването ще се проведе от 9.00 часа в сряда, тъй като по правилник трябва да минат 24 часа от края на обсъждането в пленарната зала.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Доналд Дък
  #3

  Проблемът между Пеевски и Цветанов е в дълбочината на тяхната връзка. Защо Пеевски не е имал например подобни връзки със социалния министър или шефа на НОИ ? Обикновено нещо е преуспелите личности да насочат вниманието си и част от средствата си в най болните части на обществото. Защо Цветанов угодно е посрещал Пеевски. Да се твърди , че двамата не са имали общи работи е просто груба лъжа. Има някаква страшна истина от която двамата въпросни господа днес панически се страхуват.

 2. JP
  #2

  България е омагьосаната земя на демагогията. Откровени лъжи, дребни и важни факти се смесват, подменят, пренареждат безсъвестно и безнаказано. Безнаказано, защото гласът на разума, на гражданското общество, се заглушава във врявата на продажни медии.

  Друга важна българска особеност, гласът на нашето младо гражданско общество все още е глас на морално възмущение, а не на безпощаден рационален анализ. На такъв анализ нашата интелектуална класа все пще не е способна, по причина, че все още се състои

 3. evgenia
  #1

  а 4 години МВР под ,,ръководството'' на Цветан Цветанов са проведени 1300 ,,операций;; в които е използвана сила и помощни средства. В 700 от тях --насилие показни арести без основание----в 200 случаи без писменна заповед.-----Показни арести на бившият министър на отбраната Николай Цонев наречен ,,абсолютен престъпник'' , по късно опрвдан А,,Антимафиотите на ЦВ.ЦВ. се снимали с него за ,,блестящата си акция''.Покзна акция с председателя на общинският съвет във Варна---Борислав Гуцанов. Сред нощ той

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.