Дебатът за България в ЕП: Черен хайвер за олигарси, храна за вампири и един нападнат Джамбазки (видео)

ЕНП пое отговорност за Борисов до изборите

https://www.mediapool.bg/gal/92/orig_3397a87f804867504148e39bc66da53c.jpg

Европейските фондове за България са "черен хайвер" за олигарсите ѝ и трябва да бъдат спрени. Група вампири изсмукват тази хубава страна и народа ѝ. Механизмът за сътрудничество и проверка ще бъде запазен, защото българският народ не вярва на съдебната система и иска наблюдението да продължи. Българските евродепутати опитаха да превърнат дискусията в мила родна политическа свада с нападки за джендър и черни партийни каси с пари от корупция. Ангел Джамбазки се почувства нападнат и поиска наказание за Илхан Кючук от ДПС.

Това са част от изводите от проведения дебат за върховенството на закона в Европарламента в понеделник. На сесията се обсъждаше критична резолюция за върховенството на закона в България. Неин автор е председателят на комисията по граждански свободи (LIBE) Хуан Фернандо Лопес Агилар. Документът бе приет от LIBE преди миналата седмица, а в понеделник бе обсъждането в пленарна зала. Резолюцията ще бъде гласувана окончателно тази седмица.

Говорим за свобода на словото, а микрофоните спряха

Началото на дебата за България бе белязано от технически гаф. На няколко пъти микрофоните на евродепутатите спряха. В крайна сметка се наложи десетминутна почивка за рестарт на системата. След това зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова отбеляза: „Имаше нещо символично, че микрофоните отказаха, точно когато говорехме за свобода на словото“.

В началото на дискусията тя заяви, че макар страната ни да е отбелязала напредък през последните години, са нужни още усилия. Йоурова добави, че е "жизненоважно" Механизмът за сътудничество и проверка, чието отпадане правителството на Бойко Борисов чакаше със затаен дъх, да продължи да работи.

https://www.mediapool.bg/gal/92/orig_c313244c5a85e43989cb35afb59f23c4.jpg

Вера Йоурова

Малко по-късно тя констатира:

"Ще запазим механизма, защото виждаме, че българският народ проявява значителен интерес, няма доверие на своята съдебна система, те отправиха към нас посланието да продължим да следим какво се случва".

Йоурова, заедно с комисаря по правосъдие Дидие Рейндерс, представиха преди няколко дни първия доклад за върховенството на закона, в който централна тема бе недосегаемостта на главния прокурор в България.

Черен хайвер и вампири

Междувременно няколко евродепутати остро критикуваха правителството заради продължаващите вече три месеца протести. Даниел Фройнд от „Зелените“ разказа, че е бил в България и е имал лични срещи с протестиращите. Попитал ги какво искат, а всички му отговорили, че европарите за България трябва да бъдат спрени от Брюксел. "Това ще отнеме черния хайвер на лакоми олигарси", заяви той.

Ирландската депутатка Клеър Дейли отново повтори, че България и гражданите ѝ биват "изсмуквани" от вампири и тяхната храна трябва да бъде спряна. Тя разказа, че у нас хората протестират срещу корупцията, но това няма значение, защото Ангела Меркел харесва премиера Борисов, а Доналд Туск го подкрепя. В България хората по площадите ги бият, пръскат със спрейове и водни оръдия, заяви тя. Клеър обясни, че е невероятно, че парламентът е готов да подкрепи провеждането на нови избори навсякъде по света, но отказва това право на българите.

https://www.mediapool.bg/gal/92/orig_ee54dfed2d860f51df6f71acb91389d0.jpg

Клеър Дейли

Единственият опозиционер да мълчи

Още преди дискусията стана ясно, че единственият опозционно настроен български евродепутат от групата на ЕНП, в която влизат и ГЕРБ, Радан Кънев няма да има възможност да се изкаже. Това става по решение на групата. Затова Дейли коментира, че не се дава думата на единствения опозиционер. Самият Кънев по-рано през деня бе заедно със съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов пред сградата на Европейския парламент. В Брюксел бе и проф. Велислав Минеков от "Отровното трио".

След като не успя да вземе думата Кънев обясни, че е внесъл писмено изказване.

"Проблемът е прост, но също така е много сериозен: мафията е превзела съдебната власт и медиите в държава членка. Може да подкрепяте правителството в България, а може и да не. Това понякога са сложни политически решения. Ако имате доверие на правителството, може да му помагате да се отърве от опасните си зависимости - напразно, но благородно усилие. Но да отричате истината не е избор, бездействието също не е, когато върховенството на закона бива потъпквано в европейска държава. Това не е избор, това е съучастие“, пише в него.

Пълна подкрепа

Преди заседанието стана ясно, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и неговото правителство получават пълната подкрепа на ЕНП до редовните избори през март. Позиция обяви председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер, според когото ЕНП напълно подкрепя българското правителство "в усилията му да защити икономиката от отрицателните последствия от кризата с Covid-19, в борбата срещу корупцията и в напредъка в процеса на присъединяване към еврозоната".

По думите му политическите действия, които "подкопават независимостта на съдебната система и пречат на борбата с корупцията, ще подложат на опасност успеха на България в Европа и ще върнат назад конкретния напредък и подкрепата за България, които наблюдаваме през последните години".

"Оценката на Еврокомисията за върховенството на закона беше справедлива, показвайки, че има нужда от подобрения. Въпреки това правителството е напреднало по много теми, което го доближава до еврото и Шенген. Уважение към протестиращите, но редовните избори през март ще решат" , обяви Вебер в Туитър.

В залата Вебер изказа същите аргументи. Той обясни, че никой не можел да твърди, че в България няма свобода на словото и заяви, че премиерът Борисов насърчавал младите хора да изказват мнението си.

"Не може да се постигне промяна на правителството чрез демонстрации, а чрез свободни избори, това ще стане през март и българите ще направят своя избор", заяви Вебер.

Политическа намеса в работата на прокураутрата, в дейността на частни фирми, ограничения за медиите. Така описа ситуацията у нас авторът на резолюцията Агилар.

"Това, което правим, не е нападка, а загриженост“, подчерта той.

За приемане на резолюцията се обяви и румънската евродепутатка Рамона Стругариу. Тя разкааза, че когато през 2017 г. румънците излезли на протест по улици и площади, тя се чувствала сама, но това се променило, след като европарламентът гласувал резолюция.

"Аз съм тук, защото народът на България има нужда от това", заяви тя.

Да се коментира върховенството на закона пречи на върховенството на закона

Против приемането на резолюция се обяви българският евродепутат Ангел Джамбазки. Той обясни, че документът бил лява резолюция на ляво мнозинство и попита как на авторите им е хрумнало да поставят в документа въпросите за еднополовите бракове и Истанбулската конвенция.

Стигна и до извода, че политиците не бива да говорят за съдебната власт, защото това противоречи на върховенството на закона. Джамбазки обясни, че авторите на резолюцията защитавали етническа група, която нарушава законите. После разказа, че българите свързвали името на ДПС с най-големите корупционни скандали.

След него думата взе депутатът от ДПС Илахн Кючук. Той се обърна към Вебре и му обясни, че в България може да се води предизборна кампания само на български език под страх от глоба или да се мълчи. И го попита как би агитирал у нас, ако ГЕРБ го номинират за свой депутат. По повод думите на Джамбазки Кючук заяви, касичката на ВМРО били „златните паспорти“, намеквайки за арестите в агенцията за българите в чужбина, чийто бивш шеф, посочен от ВМРО, е обвиняем за участие в престъпна група.

"Това беше крещяща лична атака", заяви в отговор Джамбазки и поиска Кючук да бъде наказан по правилата на парламента. Председателстващият обеща, че ще разгледа казуса.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?