Дебатът за "класа" към заплатите се отлага за есента

Темата не стои пред правителството, заяви финансовият министър

Дебатът да отпадне или не клас "прослужено време" към заплатите в частния сектор, за което настояват работодателите, се отлага за есента.

Той ще се води в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), чието следващо заседание ще е през септември, заяви във вторник след среща с работодателските организации в Министерски съвет финансовият министър Владислав Горанов.

Битката на работодателите със синдикатите за отпадането на т. нар. "клас" се ожесточи в понеделник, когато водещите бизнес организации излязоха заедно с остри изказвания, според които работниците са "търтеи" и "мързеливи", а синдикатите са "вредни" за икономиката.

"Няма да се води сепаративен дебат за структурата, организацията на работната заплата, в това число и за класа, а той ще е в НСТС. Тази тема не стои на дневен ред пред правителството днес", каза Горанов. Той все пак посочи, че това не е "забранена тема" и че тя е внесена в тристранния съвет от работодателските организации и вероятно ще се обсъди.

"Това не ни е основният приоритет, много по-важни неща имаме да решаваме", каза още финансовият министър и допълни, че се очаква следващото заседание на НСТС да е в началото на септември.

Горанов направи този коментар след среща по инициатива на работодателските организации с премиера Бойко Борисов, с участието на вицепремиерите Томислав Дончев и Валери Симеонов, министъра на финансите и представители на браншови работодателски камари.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев заяви, че няма затворени теми за преговори и разговорите са за политиката по доходите, трудово-правните взаимоотношения и свързаните с тях, като диалогът се води в тристранен формат. "Мястото на тези разговори е в тристранката, а не в двустранни сепаративни преговори", посочи още Велев.

По думите на финансовия министър обидите и нападките не са добър начин за правене на социален диалог. Той изтъкна, че представителите на работодателите и на синдикатите са помолени разговорите да се върнат в тристранка при запазване на добрия тон.

"Направи ни лошо впечатление, и премиерът го сподели, че не ни харесва, че се заразяват от политиците и вземат лошото от начина, по който ние водим дебат", коментира Горанов.

Велев изтъкна, че според работодателите по-високи доходи могат да дойдат от по-висок икономически растеж и производителност на труда, за което са нужни подготвени човешки ресурси, по-добра бизнес среда, привличане на инвестиции и увеличаване на местните вложения.

Той информира още, че на срещата са били обсъдени и приоритетите в икономическото развитие на страната и реформите, които се подкрепят от работодателите. Бизнесът е дал висока оценка на постигнатите резултати при ограничаването на административните тежести.

"Бяхме представили десет най-остри проблема, които от десет години стоят нерешени, има всички изгледи пет тях да бъдат решени до края на годината, в това число един вече е решен - няма да се изисква да доказваме задължения към фиска при участие в обществени поръчки, проекти", изтъкна Васил Велев.

В отговор на въпрос за предложения от работодателите нов начин за изчисляване на минималната заплата, министър Горанов коментира, че няма съвършени решения в създаването на параметрични зависимости за определени макропоказатели и те имат както предимства, така и недостатъци. Диалогът за механизма за минималната заплата продължава, допълни министърът и посочи, че би искал да се запознае с подобни механизми във водещи европейски икономики.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?