Дебатът за климата доминира на изложението "Зелена седмица" в Берлин

България залага на екологичното производство

Дебатът за климата доминира на изложението "Зелена седмица" в Берлин

Устойчивостта, опазването на природните ресурси и екологичните методи на производство са във фокуса на откриващия се днес световен панаир за селско стопанство, хранително-вкусова промишленост и градинарството "Зелената седмица" в Берлин.

Главният изпълнителен директор на панаира д-р Кристиан Гьоке коментира, че никога досега дебатът по климата не е играл толкова голяма роля на "Зелената седмица".

В унисон със световните тенденции България залага на биопроизводството при 31-ото си участие в най-голямото в света международно изложение за селскостопански и хранителни продукти. Българската делегация се води от министъра на земеделието Десислава Танева.

85-тото издание на панаира привлича рекорден брой участници. От 17 до 26 януари над 1800 изложители от 72 страни ще представят своите продукти, съобщиха организаторите. За сравнение година по-рано техният брой е бил 1750 изложители от 61 държави.

19 български компании участват в изложението

19 български компании ще представят продуктите си по време на "Зелената седмица". Гостите на изложението ще могат да дегустират вино, бииопродукти на основата на етерични масла, биоорехово масло, конвенционален и биомед, биобадеми и дори биосолети. Ще има още сладка, месни и млечни продукти и плодови сокове.

Изложението е шанс за българските изложители да разширят бизнеса си в чужбина и да намерят нови пазари за продукцията.

Заложено е на биопроизводството, защото тези продукти набират все по-голямо търсене в световен мащаб, посочиха от земеделското министерство.

Българският щанд е с площ от 143 кв.м и е разделен тематично на вино, мед и сладка, млечни, месни, био- и етерично-маслени продукти.

Има и отделно място, от което България ще се рекламира като туристическа дестинация.

Хърватия е страната партньор

Тази година страна партньор на изложението е Хърватия, която пое председателството на Европейския съюз на 1 януари 2020 г.

Най-младият член на европейското семейство се представя под мотото "Култура в селското стопанство" с кулинарни изкушения от различните си области - Истрия, Славония, Далмация и Централна Хърватия.

Най-големият изложител е Русия

Русия е най-големият изложител. Нейният щанд е с площ от 5000 квадратни метра.

Холандия е най-редовният участник в "Зелената седмица" в Берлин. Страната на лалетата записва 68-та си изява от 1953 г. насам.

За първи път ще има изложители от Бенин, Мали, Того, Уганда и Демократична република Конго. Заедно с производители от общо 14 африкански държави те излагат автентични продукти характерни за Африка.

Всичките 129 000 квадратни метра изложбена площ в Берлин Експо център сити са разпродадени. Очаква се около 400 000 посетители да разгледат щандовете.

Панаирът в Берлин е не само изложение, но и платформа за дискусии по всички актуални теми. Около 300 събтия ще бъдат проведени по време на форума, като гвоздеят ще бъде 12-ият Глобален форум за храни и земеделие. Той се организира от Федералното министерство на земеделието на Германия, а основната му тема е - "Храна за всички! Търговия в подкрепа на безопасни, разнообразни и устойчиви хранителни доставки".

Очаква се над 70 министри на земеделието и над 2000 лидери на мнение в областта на политиката, бизнеса, науката и обществото да присъстват на водещото събитие за определяне на селскостопанска политика в света.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?