Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Дебатът за пенсионна реформа тръгна с идеи за плавен ръст на осигуровки и възраст

Калфин: Няма да търсим съгласие въпрос по въпрос, а в цялост

5 коментара
Ивайло Калфин, социалните партньори и депутати обсъдиха пенсионната реформа.

Плавен ръст на осигуровките за пенсия и безработица с 4.5 % за 12 години; покачване на пенсионната възраст за всички категории труд, така че мъжете и жените от най-масовата трета категория да се пенсионират на по 65 години, заетите във втора категория – три години преди тях и заетите в първа категория – 8 години преди редовната възраст. Това са част от предлаганите промени в пенсионната система, чието обсъждане започна във вторник при вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин с участието на социалните партньори, експерти и представители на политическите партии.

Това е трети опит за пенсионна реформа от 2010 година насам, откогато се приемат половинчати мерки за закърпване на положението, за да бъдат замразени или преправени на следващата година.

След дебатите Калфин обяви, че е предложил за обществено обсъждане пакет от промени, включващи увеличение на вноските, промени в пенсионната възраст и промени в максималния осигурителен доход.

По никоя от мерките не се очертава пълен консенсус, уточни Калфин. Той обаче заяви, че мерките ще бъдат гледани в пакет и няма да се решава въпрос по въпрос, като спорните моменти няма да бъдат оставяни настрана. "Ще потърсим съгласие накрая по всички въпроси и по всички елементи на пенсионната система", каза Калфин.

Той обясни, че предлаганият пакет е максимално смекчен и плавен, така че да се гарантира, че никой след време няма да тръгне да го преразглежда.

Вноските за пенсия да растат с 0.5 пункта, а за безработица с 0.2 пункта на две години

Калфин предлага плавен ръст на осигурителните вноски за фондовете "Пенсии" и "Безработица", като за фонд "Пенсии" нарастването да бъде с 0.5 процентни пункта на две години от 1 януари 2016 година, а за фонд "Безработица" с 0.2 процентни пункта на две години от 2017 година. Вноските за безработица е предвидено да растат до 2025 година, а тези за пенсии до 2027 година, като през последните две години – 2026-та и 2027-ма - вноската ще нарасне последователно с 0.5 пункта.

Ефектът от плановото нарастване на вноската за пенсии от 17.8% на 21.3% и за фонд "Безработица от 1% на 2% ще вкара в осигурителната система допълнителни приходи от 1.1 млрд. лева, сочат разчетите.

При така планираното повишение на вноската за пенсия, за работник, осигуряван на 1000 лева доход, работодателят ще плаща с 3 лева повече месечно, а работникът - с 2 лева повече.

За фонд "Безработица" работодателят ще внася допълнително 2 лева месечно.

Ръстът на осигуровките се оформя като особено спорен

Калфин посочи, че повишението на вноските носи голям положителен ефект за системата и позволява тя да бъде по-независима от държавния бюджет, а в същото време не натоварва сериозно бизнеса и работещите.

Вицепремиерът отбеляза, че вариантът за плавно повишение на вноската се споделя от него, синдикатите, някои работодатели и част от политическите сили. По-голямата част от работодателите обаче са били категорично против. По думите на Калфин те не възразяват срещу стъпката на нарастване на вноската, а са принципно против каквото и да било увеличение, тъй като смятат, че и сега разходите им за труд са големи.

Финансовият министър Владислав Горанов също се обяви против вдигането на осигуровките. "Имаме много резерви в събираемостта на приходите и когато ги изчерпаме, можем да говорим за промяна на данъчната тежест", коментира той при участието си в бизнес форум в сряда. Горанов каза, че дефицитът в държавното осигуряване се покрива с приходи от данъци, за да не се увеличава цената на труда, която плаща бизнесът. "Сегашният модел на данъчна политика е добър и не смятам, че трябва да се преразглежда", коментира Горанов.

Той също е участвал в срещата за пенсионната реформа, но се е появил към края и не е взел отношение по нарастването на осигуровките.

От Реформаторския блок преди дни дадоха заявка, че са склонни да подкрепят  увеличение на осигурителната тежест, ако се докаже такава необходимост с анализи и промяната върви в пакет с цялостна пенсионна реформа. В сряда лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок коментира, че при разрешен бюджетен дефицит от три процента страната ни формира далеч по-голям дефицит от пенсионната система и това ще се запази поне още 15-20 години. "За да има решение на пенсионния модел, трябва едновременно да си поставим две цели - да преодолеем дисбалансите в пенсионната система, а същевременно да дадем на хората, които работят днес сигурност, че има смисъл да се осигуряват. Каквато и да е цената, ние трябва да преодолеем дефицитите в пенсионата система", заяви Кънев.

От работодателите е бил поставен и въпросът дали да не бъде променено съотношението, в което се внасят осигурителните вноски от 60:40 работодател-работник на 50:50.

Пенсионната възраст за мъжете и жените ще се изравни през 2037 година

Възрастта за пенсия в най-масовата трета категория труд се предлага да расте с по два и един месеца годишно за мъжете и с по два и три месеца годишно за жените, като през 2037 година тя ще се изравни за двата пола.

За мъжете се предлага до 2017 година възрастта да расте с по два месеца годишно, а от 2018 година до 2029 година с по един месец годишно до достигането на 65-годишна възраст. За жените пък се предлага до 2029 година възрастта да расте с по два месеца годишно, а от 2030 до 2037 година с по три месеца годишно до достигането на 65-годишна възраст.

Предлага се след това да бъде въведен автоматичен механизъм спрямо очакваната продължителност на живота. За трета категория труд се предлага стажът да расте до достигане на 40 години за мъжете и 37 години за жените.

Друго предложение е да се даде възможност за намалена пенсия на хората, на които не им достигат до 12 месеца възраст, като пенсията се намалява с по 0.4% за всеки недостигащ месец.

Предлага се увеличаване на възрастта за пенсиониране на мъжете, работещи в условията на първа категория труд, с по два и три месеца годишно до достигането на 57-годишна възраст, а за работещите във втора категория – до 62 години. Възрастта за пенсиониране на жените ще се увеличава с по четири месеца на година до достигането на 57 години за първа категория труд и 62 години във втора категория труд през 2043 година. Сега пенсионната възраст е 47 години и 8 месеца за жените и 52 години и 8 месеца за мъжете при първа категория труд и 52 години и 8 месеца за жените и 57 години и 8 месеца за мъжете при втора категория труд.

Калфин коментира, че от консултациите му с политическите партии е станало ясно, че няма политическа сила, която да смята, че параметрите на пенсионната система трябва да останат в сегашния им вид. Част от тях са за доста по-кардинално нарастване на пенсионната възраст, но според Калфин предлаганото от него е минимално възможното и не би трябвало да създаде желание за промяна в бъдеще.

За сравнение според последно приетите от ГЕРБ пенсионни промени в края на 2011 година възрастта и стажът за пенсия за трета категория труд трябваше да растат с по четири месеца годишно от 2012 година до 2021 година, когато жените трябваше да се пенсионират на 63 години, а мъжете на 65 години. При изпълнение на приетите мерки бюджетът на НОИ трябваше да бъде балансиран през 2017-2018 година и до 2040 година дефицитът да бъде съществено намален, в малки, поносими граници.

Максималният осигурителен доход – между 8 и 10 минимални заплати

Друго предложение е максималният месечен размер на осигурителния доход от 1 януари 2016 година да стане 8-10 минимални работни заплати, като по този начин ще се осигури обективен критерий за нарастването му, независещ от политическата конюнктура. За целта обаче първо трябва да се създаде ясен механизъм за повишаването на минималната заплата. Някои работодатели са предложили максималният осигурителен доход да бъде обвързан със средния осигурителен доход, а не с минималната заплата.

Други предложения са възможност за ежегодно служебно преизчисляване на пенсиите и отпадане на тавана на новоотпуснатите пенсии през 2018 година.

Нов толеранс към земеделските производители

Обсъжда се и вариант държавата да подпомогне осигуряването на земеделските производители, така че внесените от тях осигуровки да им гарантират поне минимална пенсия, тъй като сега голяма част от тях са със социална пенсия.

В края на миналата година осигурителният доход за земеделските производители беше увеличен от 240 лева на 300 лева, а не на 420 лева, както беше планирано и какъвто е минималният доход на самоосигуряващите се. Според разчетите, за да им бъде гарантирана минимална пенсия са нужни осигуровки върху 380 лева и затова държавата ще довнася осигуровки за тях.

Следващата дискусия за пенсионните промени идния вторник ще бъде посветена на частните пенсионни фондове и парите за втора пенсия, като ще се търси съгласие как да бъдат коригирани приетите набързо в края на миналата година спорни промени. Те дават право на родените след 1959 година да избират дали да се осигуряват за втора пенсия в частен фонд или само в НОИ, като прехвърлянето на пари към държавното осигуряване е необратимо. Младежите, които тепърва започват работа след 1 януари тази година пък имат една година, за да посочат дали искат да се осигуряват за втора пенсия в частен фонд и ако не го направят, парите им се разпределят автоматично към НОИ без право да променят избора си до края на трудовия си живот. Управляващите от ГЕРБ вече дадоха заявки, че ще ревизират тези текстове и ще се позволи осигурените да прехвърлят парите си от НОИ обратно в частните фондове.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. а плавно намаляване на социалните помощи за хората които никога не са работили?

 2. Himler
  #3

  Аман от тия мръсни комуняги! нашата държава Булгаристан мисли само за търтеите, тоест за тези, които само искат от държавата! Пък ако искат да се пенсионират млади да бъдат така добри и да умират млади! Системата, която са възприели комунягите работи само ако цховек мре 7-8 години след пенсионирането си!

 3. boby1945
  #2

  Повишаването на вноските иди дойди, но повишаването на пенсионната възраст е контрапродуктивно, държи висока безработицата сред младежта..... ама къде у политикани трезва мисъл и акъл?

 4. Коментарът е изтрит в 16:29 на 20 януари 2015 от автора.
  #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.