Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Дебатът за СРС-та: Надничане под чаршафите, тайни срещи, партиен СПИН

Взаимни обвинения кой повече е злоупотребявал с подслушването

40 коментара
Цветан Цветанов. Сн: БГНЕС

Управляващи и опозиция отново дадоха "най-доброто" от себе си в дебата по промените на Закона за специалните разузнавателни средства (СРС), замеряйки се с взаимни обвинения за незаконно подслушване и политическа злоупотреба със СРС-та.

Измененията предвиждат службата СДОТО, занимаваща се с подслушване и следене, да бъде извадена от МВР. Новите управляващи БСП и ДПС аргументираха това и с последния скандал за нерегламентирано подслушване, довел до повдигането на обвинение срещу зам.-председателя на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.

Надничане под чаршафите и СПИН зараза по партийна линия

Социалистът Антон Кутев припомни от парламентарната трибуна, че Цветанов е бил разобличен от бившия си колега Мирослав Найденов, че надничал дори под чаршафите на министрите, а бившият МВР шеф напомни за СПИН - скандала в БСП.

"Министърът на земеделието от вашето правителство твърди, че вие сте надничали даже под чаршафите на министрите, ако не сте го правили със СРС-та, как точно надничахте под чаршафа на Найденов?. Четири години се увеличава битовата престъпност. И вие, който сте отговорен за това, да излезете и на втората седмица от новото правителство да кажете, че ние носим отговорност, е нахалство, което само вие владеете. Лъжите, които изрекохте, са характерни за вас", каза Кутев.

Отговорът на Цветанов, разбира се, не закъсня: "Няма да отговарям на г-н Кутев, само ще му припомня, че при тях заразата от СПИН се разнася по партийна линия, доколкото това беше публично оповестено от него... Вие самият, г-н Кутев, говорихте за нелицеприятни разговори за вашата колежка Корнелия Нинова. Вие самият лансирахте тази тема за този дебат по вашето управление".

Бисеров към Цветанов: Сега боли ли?

В отговор на нападки на Цветанов към ДПС, депутатът от движението Христо Бисеров се обърна към него с думите: "Г-н Цветанов, нито аз съм идвал при вас, нито вие при мен, сега да ви питам: Сега боли ли? Боли ли, боли ли като ви вадят зъбите? Така ще бъде. Боли ли, боли ли като ви вадят зъбите? Да знаете как се чувстваха хората, които мачкахте, на които откраднахте бизнеса, на политици, на общински съветници, на заместник кметове, които разхождахте по полиция, съдилища, специални съдилища. Сега като ви вадят зъбите, боли. Разбрах, че добър адвокат сте си хванали - Братя Галеви от ГЕРБ са хванали адвоката на братя Галеви от Дупница. Той е добър адвокат, аз го познавам, може да ви помогне, но най ще ви помогнат самопризнанията”.

Цветанов: В прокуратурата се говори за някакво твърдение за неупражнен контрол

"Стигна се дотам бившият вицепремиер днес да е със снет имунитет и с връчено обвинение. Това обвинение не е заради непредпазливост, текстът от Наказателния кодекс говори за умишлено поведение. Нашият колега не е обвинен за непредпазливост. Виждате колко са сериозни нещата", заяви от трибуната на Народното събрание депутатът от ДПС Христо Бисеров, припомняйки, че главният прокурор Сотир Цацаров вече изрази подкрепа за реформа по отношение на използването на СРС.

Цветанов побърза да се защити. "Това, което се твърди, че в последните 4 години има злоупотреби, засега са само твърдения на определени политици, но не и на компетентните органи. В прокуратурата не се говори за незаконно подслушване, а се говори за някакво твърдение за неупражнен контрол", заяви той.

Повдигнатото му обвинение е за това, че е допуснал негови подчинени да извършат престъпления по служба, свързани с мобилното подслушване в МВР.

"Филм на ужасите" или кой повече е злоупотребявал със СРС-та

"Злоупотребата със СРС, незаконното подслушване беше една от най-срамните язви на предишната власт, защото беше публична тайна как вместо за борба с организираната престъпност СРС-та се използваха за подслушване на политически опоненти и бизнеса с цел рекет и изнудване. Не е без основание започването на няколко наказателни производства срещу висши служители в МВР, включително и срещу бившия вътрешен министър", заяви Мая Манолова от БСП.

Тя добави, че употребата на СРС-та е нараснала 3 пъти при управлението на ГЕРБ, припомняйки, че бившите управляващи се замесиха в скандали, като "Тановгейт" и арестите на лекари от Горна Оряховица, след които Цветанов безпрецедентно чете СРС-та в пленарната зала.

"Доказаните злоупотреби със специални разузнавателни средства са в мандата на управление на тройната коалиция", взе думата и Емил Радев (ГЕРБ), обръщайки се иронично към Манолова:"Г-жо Манолова, това, че вие живеете постоянно във филм на ужасите, е ваш проблем".

"Нека припомним за едни случаи от 2007 и 2008 г., когато имаше съмнения за нерегламентирано използване на СРС-та. Борави се тук с едни цифри, но нека да ги кажем – 2007 г. – близо 9000 използвани СРС-та, през 2008 г. бяха намалени. Тогава нямаше никакъв ефективен парламентарен контрол. През 2008 г. предприехте промени, но 10 месеца националното бюро не заработи", добави и Красимир Ципов (ГЕРБ).

Той моментално бе репликиран от Манолова: "Изненадвам се от липса на какъвто и да е срам и неудобство от страна на депутатите от ГЕРБ".

"Законопроектът е изключително важен за обществото и за националната сигурност. За голямо съжаление, сме свидетели да се приемат важни законопроекти от временни комисии, в отсъствието на дебат, на експертиза и на представители на Министерския съвет. За голямо съжаление отсъстват и основните вносители. Защо ги няма Сергей Станишев и Лютви Местан", атакува от трибуната Цветанов.

Той напомни скандала с разработката "Галерия", по която бяха подслушвани политици и журналисти в края на мандата на тройната коалиция, както и за случая, познат като "Иван Рилски", по който бе арестуван бившият главен секретар на МВР Илия Илиев, но след това така и не бе обвинен в нищо.

"Не говорите със съдържателната част на ясните мотиви. Случаят "Бесоолу" (подслушване на общински съветник от ДПС в Стара Загора по времето на Михаил Миков – бел.ред.)? Тогавашният вътрешен министър е нарушил закона, а към него никой не търси отговорност", продължи Цветанов.

Цветанов проговори за тайни срещи с Местан и Костадинов

След това бившият вътрешен министър насочи вниманието си към лидера на ДПС Лютви Местан и колегата му Камен Костадинов, разкривайки техни тайни срещи при управлението на ГЕРБ.

"Това, което вие твърдите, за някаква политическа репресия - ама вие бяхте политиците, които идвахте при мен, и ми казвахте, че не трябва да имам отношение към Бесоолу и аз казах, че той вече е във фаза, която вече е в съда и нито има някаква компетентност... Г-н Местан, спомняте ли си, когато ме поканихте във вашата стая и, когато имаше журналистически интерес от медиите по тази тема? Не споменахме нищо, защото исках да запазим този конфиденциален разговор, защото аз ви казах, че не мога да поема подобни ангажименти. Г-н Костадинов, вие бяхте представител на комисията за ДАНС. Идвали сте много пъти при мен, и съвсем разбираемо. Вие не бяхте ли човекът, който дойде при мен и ме питахте за един бизнесмен дали има някакви мероприятия, прилагани спрямо него? Аз тогава не ви отговорих, защото няма как да ви споделям подобна информация", заяви Цветанов, без да спомене защо не е направил тези свои разговори публично достояние по-рано.

Местан: Парламентът вече не трябва да се занимава с лицето Цветанов

"Този парламент вече трябва да се занимава с далеч по-полезни неща, а не с лицето Цветан Генчев Цветанов. Сетих се за една култова реплика от един американски филм - "Апартаментът", но няма да спомена репликата, защото не си струва. Оттук нататък аз искам да кажа на това лице – Цветан Генчев Цветанов, че може да говори за мен, за Камен Костадинов, за моите колеги, каквото си иска", коментира нападките Лютви Местан.

"Всяка атака на Цветан Генчев Цветанов по мой адрес и по адрес на моите колеги е един истински комплимент за нас. Колеги, бъдете горди, ако това лице ви напада. То има други проблеми. И аз ви предлагам повече да не се занимавате с него. Има други органи, които ще се занимават с него оттук нататък", допълни той.

Веселин Вучков държи подкомисията за СРС да не бъде закривана

Единствено бившият зам.-вътрешен министър Веселин Вучков (ГЕРБ) предпочете да се придържа към въпроси за конкретните промени в Закона за СРС, предлагайки да се ограничи кръгът на заявителите на подслушване и проследяване.

"Става дума само за една от службите, които притежават специализирана техника. Създавате нова държавна агенция. След 2008 г. със създаване на ДАНС стана роене на технически служби. Служба за следене има и в ДАНС. Изваждането на службата в МВР няма да постигне нищо. Дали не трябва да се помисли за окрупняване на службите, които имат техника за подслушване и проследяване", добави Вучков.

Той разкритикува и намерението на мнозинството за закрие досегашната подкомисия за контрол на СРС-тата, която действаше към постоянната правна комисия в парламента.

"Не е добър ход закриването на постоянна подкомисия към правната комисия за контрол на СРС-ата. Целият проблем го прехвърляте върху една мегакомисия, която ще контролира всички служби. Според мен трябва задължително да има подкомисия към правната комисия... Какво ще върши новото бюро, което вие предлагате? То беше закрито, но правомощията му, едно към едно, бяха прехвърлени върху подкомисията към правната комисия за контрол на СРС-ата. Има опасност зад новите думи да не постигнем нищо", каза още депутатът от ГЕРБ.

Законопроектът, предложен от Сергей Станишев, Михаил Миков, Младен Червеняков и Атанас Мерджанов от БСП и Лютви Местан, Христо Бисеров и Камен Костадинов от ДПС, предвижда досегашното звено за подслушване в МВР да се обособи в нова Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) към Министерския съвет.

Председателят ѝ ще има 4-годишен мандат и ще се избира от парламента по предложение на премиера. Той ще има двама заместници, които пък ще се назначават директно от министър-председателя. Вътрешният министър пък вече няма да има никакви правомощия по разпореждането и контрола на СРС-та.

Възстановява се и Националното бюро за контрол на СРС-тата. Тази структура бе създадена в края на мандата на тройната коалиция, но след идването си на власт през 2009 г., ГЕРБ я разформирова още преди реално да бе започнала да функционира. Предлага се и създаването на специална парламентарна комисия за контрол на службите и подслушването. Освен това се въвежда т.нар. принцип за финансовата обвързаност - заявителите на СРС-та да осигуряват финансово чрез своя ведомствен бюджет всеки отделен случай на подслушване и следене.

Този законопроект бе подготвен в изключително спешен порядък заедно с преместването на ГДБОП в ДАНС, чрез вече приетите на второ четене промени в закона за агенцията. БСП и ДПС набързо изготвиха предложенията, които минаха скоропостижно през кратки обсъждания във временната правна комисия в 42-ото Народно събрание. Публични дебати с участието на неправителствени организации обаче, така и не бяха проведени.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

40 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #40

  Само Бойко,ако имах хиляда ръце със всичките щях да гласувам за ГЕРБ,Единствено тази партия засвидетелства нужното внимание на репресираните от черния комунистически режим,като ги покани в народното събрание,Комунистите нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили,Започнаха да действат както по 9,09,44г,Впрегнаха цялата държавна машина да ликвидират ГЕРБ,А на този тъпчо Бисеров мога да кажа ,че е много прозрачен,В основата на всичко са парите-Цветанов им спря кранчетата и стана най -черния,

 2. Анонимен
  #39

  http://www.mediapool.bg/масови-обиски-и-арести-на-висши-политици-в-чехия-news207567.html

 3. Анонимен
  #38

  Гнусна работа - и това всичкото в българския Парламент.Жалък шмекер е този Цветанов - не бил казал нещо си на Местан или на Костадинов. Е, за сметка на това пък казваше ВСИЧКО по въпроса с подслушванията на своята дружка - Пламен Нунев, видния специалист по национална сигурност, закусвалия с Обама таман ДВА ПЪТИ. Заедно и кадруваха във вилаета на Нунев - частния град на ГЕРБ - Русе.Прав е Бисеров да пита за болката - отсега нататък за Цветанов и кохортата му, тя ще става все по-силна. А Банкянския

 4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #37
 5. Анонимен
  #36

  До 31 - навмремето искаха импийджмънт на Клинтън зарадзи извънбрачниоте му връзки, а знаеш ли какъв беше ковменнтара на Хелмут Кол - що за глупости са тези, с ксоито се занимават. Няма ли реална политика вместо това!

 6. Анонимен
  #35

  До 25 - то от европейците само германците имат някакъв ръст, а Оланд-педалофила се е осерял до гуша, а за гърците и испанците да не говорим. Ще го видиш и орешака какви ще ги запее след отпускарския период.

 7. Анонимен
  #34

  Браво Цветанов - комунистите трябва непрекъснато да се пнодслушват и следят, независимо дали си на власт или ги подслушваш мчастно. Те са убийци и крадци и всяка тяхна дума е за кражби и престъпления

 8. Анонимен
  #33

  Андрей Януаревич Вишински: "Г-н Цветанов, нито аз съм идвал при вас, нито вие при мен, сега да ви питам: Сега боли ли? Боли ли, боли ли като ви вадят зъбите? Така ще бъде. Боли ли, боли ли като ви вадят зъбите? Да знаете как се чувстваха хората, които мачкахте, на които откраднахте бизнеса, на политици, на общински съветници, на заместник кметове, които разхождахте по полиция, съдилища, специални съдилища. Сега като ви вадят зъбите, боли. Разбрах, че добър адвокат сте си хванали - Братя Галеви от ГЕРБ са хванали адвоката на братя Галеви от Дупница. Той е добър адвокат, аз го познавам, може да ви помогне, но най ще ви помогнат самопризнанията”. МА ТО НЕ БОЛЯЛО!

 9. Анонимен
  #32

  И каква е раликата между едните и другите, не мога да разбера. Какво различно предлагат истинските комунисти след мутрафонските им събратя ? Мизерия, безизходица, безперспективност. Точно същото, което донесоха 2005-2009г. и което цвъцковите им събратя донесоха 2013г. Най-радостни са циганите, турците и оскотелите пенсионери, на които И.Костов и гащите им дори свали ! Sin

 10. Анонимен
  #31

  То какво да видиш под чаршафа на човек, който си назначил любовниците за пиарки? Нискобюджетен немски порно филм от началото на 70-те. Скука, вълна и музовирски речетатив от северозападналия край.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.