Дебатът за цигарите вдигна пушилка в парламента

Заложеното в Закона за здравето преминаване към тотална забрана на тютюнопушеното на обществени места от 1 юни 2010 г разпали страстите в парламента при обсъждането на текста на второ четене в четвъртък.

Рамадан Аталай от ДПС предложи забраната да влезе в сила още от юни тази година. "Това не изисква никакви инвестиции от ресторантьорите и хотелиерите, освен да махнат пепелниците от масите", аргументира се той. Според него на пушачите трябва да бъде забранено дори да палят цигара пред заведението.

Шефът на здравната комисия в парламента Борислав Китов обаче се обяви против пълната забрана за пушене на обществени места. Според него трябва да се остави възможност за пушене в някои закрити обществени места като административните учреждения, както е сега. Според него там трябва да има обособени зони за пушене.

Китов се мотивира, че тоталната забрана е въведена в страни, в които за разлика от България от дълго време се провежда кампания срещу тютюнопушенето и съотношението пушачи-непушачи е в полза на непушачите. Мирослав Мурджов от "Напред" го подкрепи и посочи, че пълната забрана няма да спре пушачите и е необходимо да се наблегне на превантивните кампании.

Според депутата от БНД Атанас Щерев обаче частичната забрана не върши работа. "Ако се приеме дори и частица от предлаганото от доц. Китов, на практика ще остане сегашната частична забрана за тютюнопушенето. Законите по отношение на частичната забрана за тютюнопушенето не се спазват в цял свят. Хората в другите страни отдавна са стигнали до заключението, че тоталната забрана е ефективна, защото частичната не може да се контролира", заяви Щерев.

Афектиран от чутото Китов предложи в такъв случай да се забранят производството на тютюн и продажбата на цигари.

Руденко Йорданов (БСП) също застана зад тоталната забрана на тютюнопушенето на обществени места. Той посочи, че пушенето на обществени места нарушава правата на непушачите. Според него пушачите трябва да плащат по-високи здравни осигуровки от непушачите, тъй като подлагат здравето си на по-голям риск.

Анастасия Мозер пък упрекна колегите си депутати, че самите те не спазват забраната за тютюнопушене, като палят цигари в клуба на народния представител, където това не е позволено.

По предложение на Иван Костов от ДСБ дискусията беше прекратена. Според Костов въпросът може да бъде уреден с една наредба на Министерски съвет и не е необходимо да се обсъжда в пленарна зала.

Споделяне

Още по темата

Още от България