Дебати в Германия за мерките срещу коронавируса, случаите нарастват

Йенс Шпан

Мнозинството от германците подкрепят прекратяването на националното извънредно положение, въведено заради пандемията от коронавируса, но са за запазване на предпазните мерки, показва огласено в сряда социологическо проучване, цитирано от ДПА.

Според изследването на "Югав" 57 процента подкрепят прекратяването на извънредното положение от края на другия месец, както е планирано, но при условие че бъдат запазени противоепидемичните мерки, предвиждащи в някои ситуации да се изисква удостоверяване на ваксинация, преболедуване или скорошен отрицателен тест.

Здравният министър Йенс Шпан предложи да се позволи извънредното положение да бъде прекратено на 25 ноември, когато изтича мандатът на сегашния парламент.

Кметът на Берлин Михаел Мюлер обаче се обяви срещу намерението на Шпан. "Нуждаем се най-малкото от преходен период", каза той пред регионалната радиостанция "РББ-инфорадио".

А Том Люде, инфекционист от Дюселдорф, отбеляза, че в Германия има милиони неваксинирани хора, включително поне 4 млн., за които има особен риск от тежко протичане на болестта.

Зимните условия може да предизвикат рязко увеличение на постъпванията в болница и смъртните случаи, каза той пред вестник "Кьолнише рундшау".

Институтът по вирусология "Роберт Кох" отчита плавно повишение на новите случаи на заразяване през последната седмица.

Седемдневната заболеваемост - предпочитаният индикатор в Германия - нарасна тази сутрин на 80,4 заразени на 100 000 души население при 75,1 вчера и 65,4 преди седмица, заяви институтът. "Роберт Кох" определя репродуктивното число на вируса на 1.

За последното денонощие здравните власти в Германия отчитат 17 015 нови случая на заразяване, а преди седмица те са били 11 903.

Споделяне

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?