Дебатите за цената на обединението не стихват

Дебатите за цената на обединението не стихват

Двайсет години след падането на Берлинската стена дебатите за цената на обединението са далеч от затихването. В неделното издание на германския вестник "Велт ам Зонтаг" напомнянето за продължаващия дебат е пречупено през отправната точка, че Западна Германия е наляла 1 300 милиарда евро в бившата ГДР от 1989 година насам, за да помогне за модернизацията ѝ.

Вестникът се позовава на проучване на Института за икономически изследвания в Хале, според който не е най-странното, че огромната сума е била изсипана, а фактът, че в последните години финансовите трансфери не само че не са намалели, а са се увеличили.

Утопията на икономическото настигане

Според икономисти бившата ГДР скоро няма да има нужда от финансови инжекции, но трябва да се раздели с утопията, че ще настигне икономиката на Западна Германия и от пръв поглед индикаторите за това са безспорни - безработицата в източните германски провинции е два пъти по-висока от тази в западните.

Новият вътрешен министър Томас Мезиер, който отговаря за интегрирането на източните провинции, прогнозира, че на бившата ГДР ще са ѝ нужни 10 години, за да настигне западните. "През 2019 година от икономическа гледна точка източните региони ще бъдат на средното равнище в западните региони", заяви той пред "Билд ам Зонтаг".

12% от германците съжаляват за стената

От своя страна министърът на транспорта Петер Рамзауер заявява, че след 20 години усилия за подпомагане на Източна Германия сега е необходимо да се инвестира отново в Западна. "Инвестициите в инфраструктурата в Западна Германия бяха занемарени в последните две десетилетия заради солидарността с новите провинции. За известно време това беше нормално. Но вече е време да се премахне това различие", заяви той.

Двайсет години след промяната много германци са недоволни от промените. Според проучване 79% от населението счита, че събарянето на стената е щастливо събитие. Но 12% (13% източногерманци и 12% западногерманци) смятат, че стената трябва да се възстанови.

Социологът Фритьоф Хагер от Берлинския свободен университет отбелязва, че за германското единство е нужно време, за да влезе в съзнанието на хората. "Разбира се, това, което днес се нарича политическо единство, е очевидно, но има ли социално единство? Културно единство? Не мисля", коментира той.

Споделяне

Още от Европа