Дебатите за възстановената стреловидна кула на "Нотр Дам" разделиха французите

Дебатите за възстановената стреловидна кула на "Нотр Дам" разделиха французите

Френският президент Еманюел Макрон вероятно се надяваше да покаже, че е модерен и отворен към света, когато обяви международен конкурс за дизайн на нова стреловидна кула на катедралата "Нотр Дам", но може би създаде една изпълнена с проблеми ситуация.

Вече се водеше дебат дали целта на Макрон да ремонтира църквата до 2024 г., когато Париж ще е домакин на Олимпийските игри, не е прекалено амбициозна, но сега президентът провокира тревога сред хората, които предпочитат националният символ да бъде възстановен в досегашния си вид.

"Тъй като стреловидната кула не е била част от първоначалния вид на катедралата, президентът на републиката се надява да се помисли по въпроса и да се намери съвременно архитектурно решение", заяви Елисейският дворец в изявление от сряда.

Компютърно генерираните изображения онлайн включват идеи над "Нотр Дам" да се извисява стъклена кула, която да замести 91-метровата изгоряла кула, добавена към катедралата в средата на 19 век, заменила на свой ред средновековната кула на църквата, премахната през 1786 година.

Това обаче изглежда е прекалено за мнозина французи, особено за тези с традиционалистки и католически възгледи.

Според онлайн проучване на консервативния вестник "Фигаро" над 70 процента от 35-те хиляди анкетирани са против дизайн в съвременен стил.

Франсоа-Ксавие Белами, 33-годишният философ, който ще оглави листата на дясната партия "Републиканците" на изборите за Европейски парламент следващия месец, заяви, че правителството на Макрон е демонстрирало липса на скромност с предложението си за възстановяване на кулата в модернистичен стил.

"Ние сме наследници на културното наследство, то не ни принадлежи и по тази причина е важно да го предадем (на бъдещите поколения) такова, каквото сме го получили. Във Франция има правила за защита на културното наследство. Президентът не е над закона. Не е негова работа да решава дали да бъде изградена модерна кула, заяви Белами пред Ройтерс.

Въпреки че Белами е консервативен католик и от него може да се очаква да настоява за възстановяването на 850-годишния готически шедьовър във формата му точно отпреди пожара, мнението му се споделя от някои историци на архитектурата.

Патрик Демуи, професор емеритус по средновековна история, специалист по катедралата "Нотр Дам" в Реймс, заяви, че ще е много трудно да си представим нещо толкова различно от стреловидната кула от 19 век, въпреки че архитектът на кулата Йожен Виоле-ле-Дюк е проявил новаторство с дизайна си.

"Лично аз съм привърженик на това тя да бъде възстановена във вида си отпреди пожара, тъй като това е кулата, която се е наложила в колективната памет. Би било трудно да си представим кула в съвременен вид, защото вече няма да възприемаме сградата като "Нотр Дам", каза Демюи пред Ройтерс.

Френският министър на културата Франк Ристер заяви, че е важно в страната да има дебат по въпроса и да се генерират идеи. Вероятно ще минат месеци, а може би и години на дискусия преди да бъде избран дизайн, бил той в съвременен стил или не.

"Шедьовърът, който ни остави Виоле-ле-Дюк, е изключителен, но не бива догматично да настояваме възстановената катедрала да бъде идентична. Трябва да има дебат, да видим какви идеи ще бъдат предложени и тогава да решим", каза Ристер пред телевизия Бе Еф Ем.

Париж в миналото е правил експерименти с архитектурата си, независимо дали със сгради като центърът "Помпиду" или стъклената пирамида в сърцето на Лувъра, която смесва модернизма с класически линии.

Други сгради, като например 210-метровата кула Монпарнас или огромния площад на Голямата арка, станаха обект на критики, въпреки че имат и фенове.

Според Жан-Мишел Ленио, специалист по историята на изкуството в Националния институт за история на изкуството, "Нотр Дам" е специална, тъй като е едновременно произведение на изкуството, един от най-големите френски паметници и източник на единство за гражданите в тежки времена.

"Възстановяването на "Нотр Дам" не бива да се превръща във възможност за креативни архитекти да демонстрират новаторството си. Трябва да възпроизведем оригинала, кулата на Виоле-ле-Дюк. Най-добрият и най-консенсусен начин да преодолеем тази ужасна катастрофа е да я върнем в първоначалното ѝ състояние", каза Ленио пред Ройтерс.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?