Дефектите на ремонтираното Ларго в София били в реда на нещата

Сн. Спаси София

Счупените плочки, падналата облицовка и извадените павета на т. нар. Ларго в центъра на София се дължат на проблеми със "сложната отводнителна система, която явно някъде дефектира". Това обясни министърът на културата Боил Банов пред бТВ ден, след като от организацията "Спаси София" алармираха за състоянието на пространството между Министерския съвет и Президентството, което беше ремонтирано само преди 2 години.

Банов добави, че министерството от месеци се занимава с проблема, но "не е въпросът просто да подменим една или друга плочка". Освен това нямало как да се поправят дефектите през зимата.

Министърът успокои, че обектът, за който бяха дадени над 17 млн. лева от еврофондовете, е в гаранция и проблемите ще бъдат отстранени за сметка на изпълнителя, а не за сметка на данъкоплатците.

Според Банов става въпрос за технически проблеми, а не за некачествено свършена работа, тъй като при приемането на обекта всичко изглеждало добре. Това обаче били "огромни ремонти на огромна площ и е възможно някъде да се пропука".

"Случват се такива технически проблеми – и вкъщи, ако правите ремонт, е възможно да ви протече. Викате фирмата, когато сте в гаранция, когато сте си я наел законосъобразно, тя ви го оправя", каза Банов.

Във вторник кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че е поискала от министъра на културата "в най-кратки срокове да предприеме действия за възстановяването" на настилките на Ларгото.

Наскоро Министерският съвет взе решение да прехвърли комплекса "Антична Сердика", в който влиза и Ларгото, за управление на общината. Според Фандъкова до момента това фактически не се е случило. Тя пък ще го приеме "само ако той е в добро състояние и са отстранени всички дефекти".

Споделяне

Още по темата

Още от България