Дефицитът е добър за икономиката, важното е да не се вдигат данъците

Дефицитът е добър за икономиката, важното е да не се вдигат данъците

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков очерта три основни цели, които правителството трябва да постигне до края на мандата. На среща късно в сряда с предприемачи в Разград той разясни, че трите приоритета са развитие на инфраструктурата, борба с корупцията и увеличаване на българското производство. 

Той смята, че увеличаването на бюджетния дефицит не притеснява инвеститорите. “Дефицитът сам по себе си е добър за икономическото развитие“, посочи той. “Това, което притеснява инвеститорите, е дали държавата в бъдеще трябва да увеличава данъците си, а ние имаме твърдото решение да не вдигаме данъци“, каза Дянков.

Само допреди месец обаче правителството съвсем сериозно обмисляше да повиши ДДС и правеше разчети за това. Докато се обсъждаше тази мярка, премиерът Бойко Борисов я определи като “единствената възможна“ за осигуряване на по-високи приходи в бюджета в условия на криза. В крайна сметка правителството се отказа от нея.

По отношение на дефицита мнението на Дянков също търпи ревизия. До неотдавна той уверявяше, че се прави всичко възможно “да не надминаваме критичната бариера от 3 процента на бюджетния дефицит“.

Относно трите приоритета на правителството Дянков обяви, че до 2013 г. България трябва да има много по-добра пътна инфраструктура, като трябва да се обърне внимание на Северна България, защото в инфраструктурно отношение тя изостава.

Втората важна цел е борбата с корупцията, с престъпността и "далаверите" в държавната администрация. "Нивото на корупцията, с което сме се сблъскали през последните 10 месеца, надвишава с няколко пъти това, което сме очаквали да видим", каза вицепремиерът.

“В края на мандата трябва да се постигне нов тип държавническо управление, защото някак си идеята за държавност в момента като цяло в България не съществува или по-скоро ние трябва да я изграждаме от нулата“, допълни той.

Като трета важна цел Дянков посочи увеличаването на българското производство. “За малки държави като България единственият начин да излязат от кризата, е да се насочат към износ на продукция и услуги“, коментира той.

Споделяне

Още от Бизнес