Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Дефицитът намалява на годишна база, през юли има излишък

6 коментара

Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към 31 юли е отрицателно в размер на 1 230.9 млн. лв. и се формира от дефицит по националния бюджет в размер на 1 301.7 млн. лв. и излишък по европейските средства в размер на 70.8 млн. лева, съобщиха от финансовото министерство.

За сравнение в края на юни бюджетът бе на дефицит от 1.514 млрд. лв..

Данните в поредния отчет на изпълнението и съпоставките спрямо годишните разчети са на базата на актуализираните параметри на държания бюджет, приети преди около два месеца. Според тях края на тази годината бюджетът може да приключи с дефицит до 3.684 млрд. лв.

На месечна база за юли е отчетен излишък в размер на 284.5 млн. лв., което се дължи основно на по-високите постъпления за месеца по Оперативните програми и фондовете на ЕС.

Постъпленията към края на юли са в размер на 13 513.9 млн. лв., или 55.1 на сто от актуализираните годишни разчети за 2010 година. Към 30 юни отчетените постъпленията са били 11188.7 млн. лв., което е 45.6% от годишния разчет в актуализирания бюджет.

Параметрите по изпълнението на приходите се движат в рамките на допусканията при изготвянето на актуализацията на бюджета за 2010 година, отчитат от финансовото министерство. Оттам твърдят, че вече са налице първите позитивни сигнали за възстановяване и подобрението при редица макроикономически показатели.

Разходите по консолидирания бюджет (вкл. вноската на България за общия бюджет на ЕС) към 31 юли възлизат на 14 744.9 млн. лв., което е 53 на сто от актуализирания годишен разчет. Спрямо същия период на 2009 г. извършените разходи са свити с 392.9 млн. лв..

Преди месец разходите бяха 12 704 млн. лв. или 45.7% от актуализирания годишен разчет. В отчета е посочено намаление от 67 млн. лв. спрямо същия период на 2009 година.

Общата сума на данъчните постъпления (вкл. приходите от осигурителни вноски) към 31 юли е 10 355.8 млн. лв., което е 76.6 на сто от общите постъпления. В края на полугодието те бяха 8 764 млн. лв

Приходите в частта на преките данъци са 2 152.6 млн. лв., или са постъпили 61.9 на сто от разчетените за годината. Приходите от косвени данъци са 4 925.8 млн. лв., което е 50 на сто от актуализираната програма за годината. Приходите от ДДС са 3 081.3 млн. лв., или 52.6 на сто от планираните с промените в бюджета за 2010 година.

Постъпленията от акцизи към 31 юли са 1 780.1 млн. лв., като изпълнението спрямо актуализирания разчет за годината е 45.6 на сто. Приходите от мита възлизат на 64.4 млн. лв., или 70 на сто от разчетените за годината.

Преди месец бяха събрани 54.7% от предвидените преки данъци и 41,1% от косвените, като приходите от ДДС бяха 2 253 млн. лв. или 43.1% от разчета за 2010 година.

Към края на юли приходите от социалноосигурителни и здравни вноски към 31 юли

2010 г. са 2 820 млн. лв., което представлява 54.7 на сто от разчетените за годината.

За полугодието постъпленията от вноски бяха 2.423 млрд. лв., което е 46.9% от актуализираните разчети.

От финансовото министерство отчитат, че поради превишението на приходите над разходите през юли фискалният резерв е нараснал към 31 юли до 6.3 млрд. лв..

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. feces retentioner
  #7

  Б България никoй не коментира добри новини!? Болен народ!?

 2. Васко
  #6

  На този идиот не може да се има никакво доверие ! Всичко изписано по-горе е алабалистика и манипулация ! Не бих си публикувал адреса обаче, защото според мен той е патологичен шизофреник и би прибягнал до убийство на тези, които публично се съмняват в малоумните му ходове.

 3. Смайли
  #5

  Доста разочароваща статия. Който я е писал очевидно не е имал много много представа за какво става въпрос. Редактори няма ли на тоя сайт ?!

 4. читател
  #4

  Разочароваща за кого?Доста странни коментари в този сайт. Няма ли да се намери някой да коментира професионално или само болни идиоти пишат тука.

 5. др.Тодар Живков
  #2

  Добре е, че Дянков успева да увеличи фискалния резерв "по време на криза". Но още е малък - и за 1/4 АЕЦ нема да стигне.Зорът сага е да катурнат Дянков, за да изкрадат резерва, арчейки го ужким за "социални" дейности.

 6. Балканец
  #1

  С много лоши очаквания съм за времето когато отшуми истерията от световните финансови и иикономически проблеми.Светът ще `дръпне`.По принцип това ще `засмуче` и нашата икономика.Донякъде!Всяка страна ще се стреми да извлече максимума от `излизането на правата`.Ние?!Ние къде ще застанем?Къде ще се върнем.Ми то няма нищо здраво от което да се оттласнем!В сегашният момент проблемите в някаква степен ни сближаваха,но когато чуждите икономики тръгнат `по чиста писта`,ние отново драматично ще изостанем.И все по-лошо ще става.Можеше поне това време да го използваме за да обмислим и да изготвим някакви стратегии...,но !

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.