Дефицитът в бюджета се свил петорно през август

Дефицитът в бюджета се свил петорно през август
Дефицитът в държавния бюджет през август се е свил до 105 млн. лв. при дефицит от 564.3 млн. лв. през юли. Тези предварителни данни огласи във вторник зам.-министърът на финансите Владислав Горанов.

Намалението е близо пет пъти и е резултат от мерките за свиване на разходите, приети с министерско постановление отпреди месец, обясни той. Така лимитите за харчене на ведомствата бяха сведени до поддържане на належащите работни разходи и изплащане на работните заплати, докато капиталовите разходи бяха замразени, като останаха само тези, които са договорени и плащанията по тях са започнали, каза Горанов.

Едва 40% от планираните приходи изпълнени за първото полугодие

Близо 13 млрд. лв. или 39.8% от планираните за годината са приходите и помощите по консолидираната фискална програма за първите шест месеца на 2009 г. Това е посочено в доклада на финансовия министър Симеон Дянков за изпълнението на консолидираната фискална програма към 30 юни т. г.

Докладът ще бъде представен на правителственото заседание в сряда.

Още

Според министър Симеон Дянков ограничаването на капиталовите разходи оказва негативно влияние върху потреблението, но това е "третостепенен проблем", докато първият е връзването на балансиран бюджет.

От началото на годината към края на август дефицитът в бюджета е 491 млн. лв. Без промяна е фискалният резерв, който в края на осмия месец на годината е 7.7 млрд. лв.

Дупката, зейнала в средата на годината, стана повод за конфликт и размяна на реплики между бившия премиер Сергей Станишев и настоящия Бойко Борисов. Станишев заяви миналия месец, че правителството на тройната коалиция оставило бюджета на плюс, но според разчети на новото ръководство на МФ недостигът в хазната е бил над 200 млн. лева още на 17 юли, т.е. преди встъпването в длъжност на кабинета "Борисов".

Конфликтът се разигра задочно през медиите, тъй като Станишев не прие поканата на Борисов да се срещнат лично "с листята... и да се определя кой е прав, кой – крив".

Свиването на дефицита през август е позитивна новина за външните наблюдатели, коментира финансовият министър Симеон Дянков. Той каза, че само съобщението, появило с в "някои западни издания" за намаления дефицит през август се е отразило положително на цената на външния дълг на България.

Дянков добави, че съобщил добрите резултати на премиера Бойко Борисов, който коментирал с думите: "Една птичка пролет не прави и един месец бюджет не прави".

Изпълнението на бюджетната програма сочи още, че към края на август приходите в него са 16.7 млрд. лв., което е 81% от разчетите за осеммесечието. Това са също 51% от планираните годишни приходи.

Разходите до края на август са 17.1 млрд. лв., което е 56.3% от годишния разчет. От тях нелихвените плащания са 16.1 млрд. лв., а вноската в ЕС – 491.4 млн. лв.

Според зам.-министър Горанов очертават се трудности в изпълнението на бюджета на НОИ и на здравната каса поради увеличаващата се безработица, намаляващите постъпления от вноски и големия брой болнични, които хората предпочитат да вземат, за да отложат напускането на работа.

По-малко дирекции и 14% съкращения в новата структура на МФ

За месец и половина, откакто е министър, Дянков успя да наложи в министерството си структурна промяна, която, според него, трябва да оптимизира работата.

Той поясни, че структурата е опростена. На пряко "докладване" на министъра остават 13 ръководители на звена, докато досега са били 27.

Сега в МФ работят 704 души, но от януари догодина те ще са 98 по-малко. Съкращението е 14%, каза зам.-министър Ани Младенова.

Към министерството ще има дирекция за ОП "Административен капацитет", която досега беше в Министерството на държавната администрация. Запазва се Агенцията за държавни вземания, подлежаща на закриване от 1 януари следващата година. Запазването ѝ е временно, докато бъде преструктурирана Националната агенция по приходите.

В МФ ще има нова дирекция "Планиране и анализи", която нямало да дублира Агенцията за икономическа анализи и прогнози.

Министър Дянков обясни, че новото звено трябва да му подава ежедневна информация както за макроикономиката, така и за състоянието на всички отрасли, външните оценки на инвеститорите и наблюдателите, фондовите борси, пазарите, цените, котировките. Това ми е необходимо, за да правя бюджетните разчети, мотивира се той, но не обясни за какво ще служи Агенцията за анализи и прогнози.

Като ново звено в министерството се създава и Агенция за борба с финансовите злоупотреби, която досега е била част от Бюрото за финансово разузнаване в ДАНС. Новата структура ще се занимава с информационното обезпечаване на движението на парични потоци през търговските банки. Самото финансово разузнаване като дейност ще си остане в ДАНС, обясни Дянков.

Въпреки заканите си, Дянков остави дирекцията за политиката по приходите. Той смяташе, че тя се дублира с подобното звено в НАП, но очевидно се е съгласил, че някой все пак трябва да пише данъчните закони.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес