Дефицитът в ООН надхвърли 4 милиарда долара

4.1 милиарда долара е дефицитът в ООН за 2010 г., съобщи Анджела Кейн, помощник-генерален секретар по административните въпроси, цитирана от в петък от Асошиейтед прес.

Според Кейн много от 192-те страни членки са били принудени "да затегнат коланите" заради икономическите проблеми. В някои случаи закъсненията на вноските се дължат на различните финансови календари, прилагани в отделни страни. Такъв е случаят със САЩ, където финансовата година приключва на 30 септември.

Дефицитът обхваща недостиг на средства за оперативни разходи на световната организация и за финансиране на мироопазващите мисии по света, на специалните трибунали и на проекта за обновяване на сградата на главната квартира в Ню Йорк.

3.2 милиарда долара е дефицитът в бюджета на мироопазващите операции.

Най-големият длъжник на ООН са САЩ с неизплатени вноски в размер на 1.2 милиарда долара. Япония дължи 645 милиона долара на бюджета на мироопазващите операции. По това перо задълженията на САЩ са 431 милиона долара. Гърция дължи 102 милиона долара за финансиране на мироопазващи операции.

Само тринадесет от страните членки на ООН са платили вноските си изцяло и навреме - Австралия, Азербайджан, Канада, Конго, Дания, Германия, Лихтенщайн, Монако, Холандия, Сингапур, Швейцария, Южна Африка и Танзания.

Споделяне

Още от Свят