Дефлацията се завърна през ноември

Дефлацията се завърна през ноември

След като през октомври в страната имаше съвсем леко поскъпване на потребителските стоки, последвало четиримесечен спад, месец по-късно дефлацията се завръща и през ноември индексът на потребителските цени е на минус 0.1 на сто, сочат данните на Националния статистически институт обявени в понеделник.

Така от началото на годината общата дефлация е 0.4 на сто, колкото е и спрямо ноември 2014 г., което говори за трайно поведение на потребителите и слабо желание за увеличаване на харчовете. Все пак декември може да подобри значително общата картинка за 2015 година, тъй като предстои голямото коледно пазаруване.

Според данните на НСИ през ноември спрямо предходния месец тарифите си запазват цигарите, алкохола, горивата, водата, жилищата и наемите и поддръжката на имотите. Няма промяна и в цените по ресторантите и хотелите, както и образованието. Поевтиняват съответно транспортът, съобщенията, хранителните стоки като цяло и безалкохолните напитки. Поскъпват облеклата и обувките, здравеопазването заради поскъпналите лекарства, лабораторни изследвания и рентгенови снимки, а също така и жилищното обзавеждане и домакинските уреди, както и развлеченията  

И макар като цяло да има поевтиняване на потребителските цени, за най-уязвимите хора цените са се повишили. Индексът на цените за т.нар. малката кошница, включваща 20-те процента най-бедни хора у нас, през ноември е нараснал с 0.2 на сто а от началото на годината увеличението е 0.6 процента.

През миналия месец в малката кошница са поскъпнали хранителните стоки с 0.2 на сто и на нехранителните – с 0.5 процента, докато услугите са поевтинели с 0.1%.

Споделяне

Още от Бизнес