Дефлацията стигна 1,5% за година

Дефлацията стигна 1,5% за година

Дефлация в размер на 1,5% през март 2016 г. спрямо същия месец на предходната година отчита Националният статистически институт (НСИ). Само за месец спадът на потребителските цени е с 0,7%. Така за първото тримесечие на годината се регистрира инфлация в размер на 1%, което е над прогнозата на БНБ за спад в ценовия индекс между 0,3% и 0,6%.

През последните две години статистиката отчита дефлация на средногодишна база – 1,6% през 2014 г. и 1,1% през 2015 г. Прогнозата на финансовото министерство е тази година дефлацията средно за годината да спадне до 0,8%, а от догодина потребителските цени да започнат да се покачват и за пръв път от доста време насам да се отбележи инфлация от 1,1%.

Най-голям принос за дефлацията през последната година имат горивата. Те са поевтинели с около 20%. Цените на парното и топлата вода са се свили с около 15%, излиза от данните на НСИ. Спадът при транспортните услуги е с около 10%. При хранителните продукти също има леко намаление, с общо 1,4% за година.

През март спрямо февруари 2016 г. от групите стоки и услуги най-много са поевтинели транспортът и съобщенията – с близо 2%. Сред горивата дизелът е паднал с 3,5%, бензин А95Н – с 3,1%, пропан-бутанът – с 3,3%, а метанът – с 2,2%, отчита НСИ.

При храните по-сериозен спад през март се регистрира сезонно при доматите, краставиците и листните зеленчуци, а с около 2% са поевтинели яйцата. В същото време обаче цитрусите, ябълките, зелето и лещата са поскъпнали.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?