"Дейли експрес" обяви България за един от кримицентровете на Европа

“България е един от криминалните центрове в Европа, в който работят мощни наркокартели, има високи нива на трафик на хора, а правителството е обвинявано в корупция и връзки с мафията”, коментира британският в. "Дейли Експрес" в статия, публикувана в четвъртък по повод искането от българска страна към Лондон за премахване на ограничението за достъп да британския трудов пазар.

Британските граници са поставени под нов натиск след като в сряда България поиска вдигане на ограниченията за достъп на нейния граждани до трудовия пазар във Великобритания, пише ден по-късно “Дейли Експрес”.

Българското правителство заяви, че “окуражаващ” знак за разрешаване на въпроса е, че само четирима българи са депортирани след присъединяването на страната към Европейския съюз на 1 януари 2007 година.

“Двама от тях са пребивавали незаконно на британска територия, а другите двама са работили без разрешение. Тези цифри са доста окуражаващи”, заявява министър Гергана Грънчарова, цитирана от “Дейли Експрес”. По думите ѝ Великобритания не е основна дестинация за българите, които искат да работят в чужбина.

България е малка държава и не може да създаде големи пречки пред британския пазар, коментира вестникът. От своя страна Грънчарова заявява, че е важно България да излъчва позитивни сигнали и да се получават по-малко информации за нейни граждани, работещи нелегално в чужбина.

Коментарът на “Дейли експрес” по отношение на борбата с престъпността в България обаче е унищожителен.

Очаква се вътрешното министерство на Великобритания да препоръча рестрикциите за достъп до пазара на труда на гражданите от България и Румъния да бъдат запазени поне още една година. Въпреки това критиците на тази политика заявяват, че докато има ограничения, хората от тези държави ще влизат във Великобритания свободно като граждани от ЕС, след което остават да работят нелегално.

Споделяне

Още от България