"Дейли Експрес": Русия разполага ядрени ракети в сърцето на Европа

Базите ще бъдат в Калининград и Крим

"Дейли Експрес": Русия разполага ядрени ракети в сърцето на Европа

Русия планира да разположи ядрени бойни ракети дълбоко в сърцето на Европа, поставяйки обширни райони от континента на мерника на руските "Искандер". Това пише британският вестник "Дейли Експрес" (The Daily Express), цитиран от "Фокус".

"Домакин" на ракетите със среден обсег ще бъде Калининград - руски анклав на Балтийско море, вклинен между Полша и Литва.

Втора ракетна база може да се появи и на Кримския полуостров, който Москва анексира през 2014 г., твърдят руски източници от отбраната.

Русия беше обвинена в явна проява на агресия в Източна Европа и балтийските държави, изразяваща се в заграбване на територия, военни учения и провокативни полети на бойни изтребители.

През последните месеци това доведе до най-ниската точка в отношенията между Русия и Запада за последните две десетилетия. И двете страни повишиха разходите си за отбрана, ракетни програми и щитове - поведение, което редица наблюдатели вече определиха като нова Студена война.

Според руски и западни експерти, подкрепяният от САЩ ракетен щит в Румъния може да даде на Кремъл политическия капак, от който той се нуждае, за да оправдае разполагането на ядрени бойни ракети в Централна Европа - нещо, което се планира отдавна.

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?