"Дейли телеграф": България ще преживее икономически стрес

"Дейли телеграф": България ще преживее икономически стрес

Ако трите балтийски държави Литва, Латвия и Естония могат да разчитат на шведските банки и шведската икономика за спасение от кризата, положението на Балканите е по-тежко и особено най-тежко то е в България, коментира във вторник британският вестник "Дейли телеграф".

Ситуацията е най-тежка в България, където кметът на София Бойко Борисов наследява това, което нарича "пълен разпад на държавата", след като срази социалистите в парламентарните избори в неделя, продължава изданието.

Бившият инструктор по карате, който се е научил на политика като телохранител на комунистическия лидер Тодор Живков и премиера Симеон Сакскобургготски, се зарече да изкорени местната мафия и да спре "раздуването" на бюджетния дефицит, пише "Дейли телеграф".

Вестникът напомня, че България е във валутен борд също като Латвия и "резултатът е също толкова мрачен". По-рано през това десетилетие България водеше твърде хлабава валутна политика за нуждите на една бързорастяща икономика, стремяща се да достигне европейските, продължава той.

Дефицитът по текущата сметка достигна 25% през 2008 г. - най-високата стойност сред 80-те млади пазарни икономики по света, наблюдавани от рейтинговата агенция "Фитч рейтингс" (Fitch Ratings). Брутният външен дълг достигна 102 процента. Строителният бум излезе извън контрол. Ако можем да ползваме като критерий Латвия, в която процесите се развиват с 11 месеца преднина в сравнение с България, можем да очакваме цените на недвижимите имоти да паднат с 50%, продължава "Дейли телеграф".

Изданието цитира Ларс Кристенсен, ръководител на отдела за новите пазарни икономики в "Данске банк" (Danske Bank), според когото макроикономическата ситуация в България е изключително тежка. Той прогнозира спадът на БВП да е с 15 до 20% по-голям както от оптимистичните, така и от песимистичните варианти.

Песимистична прогноза за икономиката на България дава и Ханс Редекер, шеф на валутния отдел в "БНП Париба" (BNP Paribas). Според него страната е обречена на

жестока дефлация. Той смята, че безработицата в България може да достигне 20%, което ще доведе до социална нестабилност.

"Да се ограничат пораженията за бърз старт нагоре след края на кризата"

Икономически експерти в България се обединиха около виждането, че рецесията трябва да бъде използвана, за да се осигури база за бърз растеж след края ѝ.

Според програмния директор на Центъра за либерални стратегии Георги Ганев състоянието на бюджета трябва да стане публично достояние възможно най-бързо. Пред БТА той заяви, че докладването на бюджета трябва да се направи на база натрупване, а не на касова база, за да може да се преценява какви ангажименти са поети за бъдеще, макар още да не са разплатени. "Това е едно от големите неизвестни в момента - не се знае точно колко "на червено" ще се окаже бюджетът, когато дойде декември", коментира той.

Икономистът предположи, че от това колко драстични мерки за икономии бъдат предложени от правителството, ще стане ясно колко лошо е положението.

От една страна обаче новите управляващи имат интерес да кажат колко лоши са нещата, а от друга имат интерес и малко да позасилят краските, така че информационният проблем за обществото си остава, коментира Ганев. Според него социалните разходи са последното нещо, на което ще се посегне. Ганев добави, че пенсиите и социални плащания ще дадат на хората разполагаем доход, което е застъпено в икономическата програма на ГЕРБ.

Георги Ганев обясни, че краят на кризата ще зависи изцяло от външните пазари. Трябва да ограничим пораженията и да осигурим достатъчно добра основа, на която да стъпи икономиката, за да се изстреля по-добре нагоре, когато неблагоприятната конюнктура свърши, посочи Ганев.

Актуализация на бюджета, само ако се промени основно разходната част

По споровете дали да има или не актуализация на бюджета управляващият съдружник в "Индъстри Уоч" Лъчезар Богданов посочи, че не е необходимо да се актуализира бюджетът, за да се свият разходите в него. Актуализацията е инструмент да се прави конкретна политика на разходите, тоест да се разместят разходите между отделните сектори, а не да бъдат пропорционално орязани, каза той и добави, че, според него, актуализацията е по-добрият вариант.

Той предложи като антикризисна мярка рестрикция към държавните фирми, които или да бъдат накарани да повишат ефективността си, или да фалират. "Колкото и да е неприятно, трябва да се започне от най-проблемните сектори – топлофикациите, БДЖ, "Кремиковци", заяви той.

Администрацията може да бъде притисната да ограничи разходите за заплати и издръжка. Капиталовите разходи за някои инфраструктурни проекти могат да бъдат замразени и отложени за следващата година, посочи още Богданов.

Първа задача на новото правителство е да осигури макроикономическа стабилност. Едва на второ място идват политиката за стабилизиране и подпомагане на някои сектори.

Основен приоритет трябва да е осигуряването на ясни и предвидими публични финанси и да е ясно, че правителството няма да създаде риск за стабилността, поясни Богданов.

Трябва да се свият публичните разходи, от една страна, защото има криза, от друга - защото някои дейности не се вършат добре от правителството и от държавата, посочи той. Когато това започне да се случва, ще има основания за намаление на данъчната тежест, а това ще направи България по-добро място за правене на бизнес и ще улесни възстановяването на икономическата активност и растежа, посочи икономистът.

Според него няма да се отиде към намаляване на пенсиите и социалните плащания, а по-скоро до замразяването им.

Основният фокус трябва да бъде повишаване на ефективността и промяна на модела на функциониране на социално-осигурителната система, което да е свързано с реформа в начина на управление на държавната администрация, е мнението на експерта.

Споделяне

Още от Бизнес