"Дейли телеграф": Представители на Лондон и ЕС обсъждат забавяне на Брекзит

Засега Тереза Мей и нейни министри отхвърлят тази възможност

"Дейли телеграф": Представители на Лондон и ЕС обсъждат забавяне на Брекзит

Официални представители на Великобритания и ЕС обсъждат възможността за удължаване на формалния процес на излизане на страната от съюза заради опасенията, че споразумението за Брекзит няма да бъде одобрено до 29 март - деня, когато Великобритания трябва официално да напусне ЕС.

Това твърди във вторник британският в. "Дейли телеграф", цитиран от Ройтерс.

Вестникът цитира неназовани източници в ЕС, според които британските представители опипвали почвата за удължаване на 2-годишния период съгласно член 50 от Лисабонския договор, който определя условията за напускане на Евросъюза.

Премиерката Тереза Мей нееднократно е казвала, че изключва всякакво забавяне на Брекзита, макар да предупреждава депутатите, че ако отхвърлят постигнатото от нея споразумение с Брюксел, целият процес на Брекзит може да "катастрофира", или пък че Лондон може да напусне и без споразумение.

"Ние напускаме ЕС на 29 март и не мислим за отлагане", каза министърът за Брекзит Стивън Баркли, запитан относно съобщението в "Дейли телеграф".

Той отбеляза също, че дори Мей да поиска удължаване на процеса на напускане въз основа на чл. 50, това не може да бъде едностранно решение на Великобритания, а ще изисква единодушно съгласие на държавните ръководители в Съвета на ЕС.

По-късно на заседание на правителството самата Тереза Мей отново заяви пред министрите си, че правителството няма намерение да отлага Брекзита, като удължава предупреждението по чл. 50. Подобна идея може да е била обсъждана от представители на ЕС, но не и от британски, подчерта тя.

Информацията обаче беше опровергана и от британския държавен министър за Брекзит Мартин Каланан. "Политиката на правителството е, че чл. 50 не може да бъде удължаван", подчерта той при пристигането си на среща на европейски министри в Брюксел.

Още е рано да се обсъжда евентуално забавяне на британското излизане от ЕС, тъй като британският парламент може все пак да реши да подкрепи постигнатото споразумение, коментира германският външен министър Хайко Маас, цитиран от Ройтерс.

Не бих искал тук и сега да спекулирам относно възможността за удължаване на срока съгласно чл. 50 (от Лисабонския договор), каза Маас пред журналисти в Дъблин, където е на посещение.

Според него Брекзит без споразумение "може да има негативен ефект върху работните места в Германия и това е нещо, което ние искаме да предотвратим на всяка цена".

А домакинът на Маас - ирландският външен министър Саймън Ковини, от своя страна, каза, че неговата страна няма да блокира евентуално британско желание за забавяне на излизането от ЕС. Той все пак добави, че това трябва да бъде решено от Евросъюза като цяло.

Камарата на общините ще се произнесе на 15 януари по споразумението за излизането на Великобритания от Европейския съюз, предаде във вторник Франс прес, като се позовава на говорител на премиера Тереза Мей.

Очаква се долната камара на британския парламент да възобнови дебатите по сделката утре. Предвидено е обсъжданията да продължат в четвъртък и евентуално в петък.

Остава неясно дали Камарата на общините ще одобри споразумението, тъй като то е критикувано както от привържениците на Брекзит, така и от еврофилите, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?