"Дейли телеграф": Руската позиция за Асад говори за различия с Иран

Башар Асад и Владимир Путин

Ръководителят на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция загатна, че има конфликт на интереси между Русия и Иран по отношение на съдбата на сирийския президент Башар Асад, като заяви, че намесата на Москва в Сирия цели да гарантира собствените ѝ интереси, пише в сряда британският вестник "Дейли телеграф".

"Северният приятел, който наскоро дойде в Сирия, за да окаже военна подкрепа, го направи заради интересите си", заяви генерал майор Мохамад Али Джафари. Москва може да не е толкова загрижена "дали Асад ще остане, колкото сме ние", добави той.

С навлизането на сирийската война в петата ѝ кървава година Русия и Иран се присъединиха към САЩ, Турция и Саудитска Арабия и подеха дипломатическа кампания за слагане на край на конфликта, изглежда признавайки с това, че шансовете за пълна военна победа на някой от двата лагера намаляват, коментира "Дейли телеграф".

Вестникът се спира и на вчерашното изказване на руския заместник-министър на външните работи Михаил Богданов, че сирийски опозиционни лидери са поканени за разговори в Москва, в които може да участват и представители на сирийското правителство. Вестникът отбелязва, че този ход е предприет след смекчаването на позицията на Русия за войната в Сирия.

Твърди се, че неуспехът на сирийския президент да се възползва от руската интервенция, за да постигне значими победи, предизвиква все по-голямо недоволство и тревога у руските официални лица, пише "Дейли телеграф" и посочва, че на мирните преговори във Виена миналата седмица Русия е изразила желание опозицията да бъде част от бъдещите разговори и е предала на Саудитска Арабия списък с 38 лица, които би искала да участват в преговорите.

Същевременно вестникът допълва, че Русия е заявявала, че бъдещето на Сирия трябва да се решава от сирийския народ, но също така е казвала, че Асад трябва да остане поне за преходен период. "Дейли телеграф" цитира и вчерашното изявление на говорителката на руското министерство Мария Захарова, че Москва никога не е казвала, че Асад задължително трябва да остане на власт.

Споделяне

Още от Свят