Деинсталирането на ГЕРБ от властта продължава със СДВР, митниците, горите и ДНСК

Деинсталирането на ГЕРБ от властта продължава със СДВР, митниците, горите и ДНСК

Деинсталирането на ГЕРБ от властта продължи в сряда със смени по върховете на митниците, полицията, горите, надзора на НОИ, и строителният контрол.

Ударно се извършват смените в МВР. Шефът на столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) Георги Хаджиев е свален от поста му, съобщи вътрешният министър Бойко Рашков. Основната причина за смяната му е полицейското насилие по време на миналогодишните антиправителствени протести. Със същия мотив бе освободен и главният секретар Ивайло Иванов миналия петък.

Рашков спомена побоя срещу студента Евгени Марчев зад колоните на Министерския съвет

"От днес софийската дирекция има нов ръководител. Не мога да приема, че ръководител е гледал спокойно как пребиват младежи. Ние не трябва да останем равнодушни. Аз ще взема най-строги мерки", заяви Рашков.

Новият началник на столичната полиция е досегашният ѝ заместник Антон Златанов, съобщиха от МВР. Златанов е дългогодишен служител. Досега отговаряше за борбата с масови безредици, организацията на охрана при футболни мачове и други. Освободеният като началник на СДВР Хаджиев е преназначен в жандармерията.

Министърът на финансите Асен Василев пък смени досегашните двама зам.-директори на Агенция "Митници" - Борислав Борисов и Георги Александров. Назначени бяха трима нови зам.-директори на Агенция "Митници". Това са Лъчезар Кръстев, Павел Геренски и Румен Данев. И тримата имат дългогодишен опит в системата на митниците.

На Лъчезар Кръстев е възложен ресор митническа дейност и методология и митнически лаборатории. Павел Геренски ще ръководи акцизната дейност и методология и информационните системи. Румен Данев е назначен с ресор митническо разузнаване и разследване и правна дейност.

Земеделският министър Христо Бозуков пък смени шефа на Изпълнителната агенция по горите - инж. Мирослав Маринов. Mediapool научи, че неговото място се заема от природозащитника Александър Дунчев, който бе част от екипа на Глобалния фонд за дивата природа WWF. Той е инженер-лесовъд с природозащитна насоченост. Експертният му опит произтича от участие в проекти за картиране и опазване на вековните гори в България, разследване на нарушенията в горите, съвместяване на природозащитните изисквания в лесовъдската дейност и подобряване на горското законодателство.

В сряда кабинетът "Янев" определи и нови членове на надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). По закон надзорът се състои от по един представител на всяка от национално представителните организации на работодателите и синдикатите и равен на тях брой членове, определени от правителството, един от които задължително е зам.-шеф на НАП.

Освободени бяха социалният министър в кабинета "Борисов" Деница Сачева, Стамен Янев и Мария Беломорова. За нови членове на Надзорния съвет на НОИ правителството определи служебния социален министър Гълъб Донев, зам.-министъра на икономиката Ирена Младенова и д-р Димитър Петров, който е зам.-министър на здравеопазването.

Смяна се случва и по върховете на Дирекцията за национален строителен контрол. Оказа се, че шефът ѝ арх. Иван Несторов също си пази място в администрацията на регионалното ведомство. Той е преместен като директор на дирекция "Благоустройство и геозащита". В предходните месеци оставката му бе поискана от Мая Манолова заради споровете около строежа на небостъргача "Златен век". Все още не е ясно кой ще заеме неговия пост.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?