Действащ румънски депутат влиза за пет години в затвор за корупция

Вирджил Поп

Румънският депутат Вирджил Поп беше осъден на пет години затвор по обвинения в корупция, съобщи Аджерпрес. Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

44-годишният Поп, депутат от опозиционната Националнолиберална партия, беше признат за виновен по дело, в което беше обвинен в търговия с влияние, злоупотреба със служебно положение и пране на пари. Днес той беше арестуван и отведен да излежи присъдата си.

Поп беше изпратен на съд през декември 2008 г. Той остана в ареста от 18 ноември до 11 декември 2008 г., след което бе освободен от ареста, но имаше забрана да напуска страната.

Според Националната дирекция за борба с корупцията в периода декември 2007 г. - февруари 2008 г. в качеството си на окръжен съветник Поп е поискал 80 000 евро, за да използва влиянието, което имал над ръководни кадри в държавните компании Електрика Букурещ и Трансилвания Норд, както и над председателя на Окръжния съд в град Клуж, за да осигури сключването на договори в полза на определена фирма.

Това е първият осъден действащ депутат в страната, което е знак, че Румъния става по-сериозна в борбата срещу корупцията на високо ниво след натиска в тази насока от страна на Брюксел, отбелязва Ройтерс.

ЕС оцени усилията на страната в борбата с корупцията в последния си доклад за напредъка в областта на правосъдието, но посочи, че трябва да бъдат взети още мерки.

През януари тази година Върховният касационен съд осъди бившия премиер Адриан Нъстасе на две години затвор по делото "Трофеят на качеството", в което той е обвинен в корупция. Ако загуби обжалването, Нъстасе, който в момента е на свобода и продължава да бъде член на Социалдемократическата партия, може да се окаже първият бивш премиер, който ще влезе в затвора след падането на комунизма през 1989 г., отбелязва Ройтерс.

Същевременно във вторник Върховният касационен съд на Румъния потвърди заповедта за арест на депутата Михаил Болдя, която беше издадена в негово отсъствие.

На 22 март румънският Върховен касационен съд издаде заповед за задочен арест за срок от 30 дни на Болдя.

Днес Болдя, който бе обявен за международно издирване, пристигна в Румъния, след като в неделя вечерта се предаде в консулството на Румъния в столицата на Кения Найроби. Депутатът избяга от Румъния на 17 март, малко преди да му бъде отнет депутатският имунитет заради обвинения в имотни измами.

Според Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма независимият депутат Михаил Болдя е бил част от организирана престъпна група, състояща се от 22 души, специализирана в измами с недвижими имоти. Причинените щети са за над 1,5 милиона евро.

Изчезването на Болдя предизвика скандал в страната, а опозиционната Социалдемократическа партия поиска оставката на главния прокурор Лаура Кодруца Кьовеши заради това, че е допуснала бягството му.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?